Depending on the amount of data to process, file generation may take longer.

If it takes too long to generate, you can limit the data by, for example, reducing the range of years.

Dissertation

Download BibTeX

Title

Wpływ ciśnienia powietrza w układzie odmuchiwania cebuli na energochłonność i efektywność procesu obierania oraz jakość produktu

Authors

[ 1 ] Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ SzD ] doctoral school student

Promoter

[ 1 ] Instytut Maszyn Roboczych i Pojazdów Samochodowych, Wydział Inżynierii Lądowej i Transportu, Politechnika Poznańska | [ P ] employee

Supporting promoter

Reviewers

Title variant

EN The impact of air pressure in the onion blowing system on energy consumption and process efficiency, as well as product quality

Language

polish

Keywords
PL
  • oczyszczanie cebuli
  • sucha łuska cebuli
  • efektywność procesu obierania
  • system sprężonego powietrza
  • odpad poprodukcyjny
EN
  • onion cleaning
  • dry skin onion
  • peeling process efficiency
  • pressure air system
  • post-production waste
Abstract

PL W pracy analizowano wpływ ciśnienia powietrza na efektywność odmuchu suchej łuski cebuli, zapotrzebowanie na energię i ilość odpadu. Stwierdzono, że parametry zalecane przez producentów maszyn nie uwzględniają zróżnicowanych cech cebuli, co obniża opłacalność przetwarzania. Dokonano przeglądu oraz analizy literaturowej dotyczącej technologii oczyszczania. Zbadano kluczowe parametry fizyczne cebuli i określono istotne parametry procesowe. Przeprowadzono testy dysz odmuchowych pod kątem siły odmuchu i zużycia powietrza, wybierając reprezentatywną dyszę do badań. Opracowano modele wirtualne i zbudowano stanowisko badawcze do odmuchu łuski z cebuli. Zbadano wpływ ciśnienia zasilania, czasu odmuchu, okresu przechowywania i twardości na efektywność oczyszczania i ilość opadu łuski z cebuli. Wyniki badań przedstawiono w postaci modeli predykcyjnych i opracowanej aplikacji obliczeniowej, której poprawność zweryfikowano w firmie Stanek Sp. z o.o.

EN The study analyzed the impact of air pressure on the efficiency of onion dry skin removal, energy consumption, and waste generation. It was found that the process parameters recommended by machine manufacturers do not account for the diverse physical characteristics of onions, reducing processing profitability. A review and literature analysis of cleaning technologies were conducted. Key physical parameters of onions were examined, and essential process parameters were identified. Air-blow nozzles were tested for blowing force and air consumption, selecting a representative nozzle for further research. Virtual models were developed, and a test stand for onion skin removal was constructed. The effects of supply pressure, blowing time, storage period, and hardness on cleaning efficiency and onion skin waste were studied. The results were presented as predictive models and an application, whose accuracy was validated at Stanek Sp. z o.o.

Number of pages

117

Scientific discipline (Law 2.0)

mechanical engineering

Full text of dissertation

Download file

Access level to full text

public

First review

Roman Hejft

Language

polish

Review text

Download file

Access level to review text

public

Second review

Adam J. Lipiński

Place

Olsztyn, Polska

Date

17.01.2025

Language

polish

Review text

Download file

Access level to review text

public

Third review

Paweł Sobczak

Place

Lublin, Polska

Date

02.01.2025

Language

polish

Review text

Download file

Access level to review text

public

Dissertation status

dissertation before defense

Place of defense

Poznań, Polska

Date of defense

28.03.2025

This website uses cookies to remember the authenticated session of the user. For more information, read about Cookies and Privacy Policy.