Wpływ ciśnienia powietrza w układzie odmuchiwania cebuli na energochłonność i efektywność procesu obierania oraz jakość produktu
[ 1 ] Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ SzD ] doctoral school student
[ 1 ] Instytut Maszyn Roboczych i Pojazdów Samochodowych, Wydział Inżynierii Lądowej i Transportu, Politechnika Poznańska | [ P ] employee
EN The impact of air pressure in the onion blowing system on energy consumption and process efficiency, as well as product quality
polish
- oczyszczanie cebuli
- sucha łuska cebuli
- efektywność procesu obierania
- system sprężonego powietrza
- odpad poprodukcyjny
- onion cleaning
- dry skin onion
- peeling process efficiency
- pressure air system
- post-production waste
PL W pracy analizowano wpływ ciśnienia powietrza na efektywność odmuchu suchej łuski cebuli, zapotrzebowanie na energię i ilość odpadu. Stwierdzono, że parametry zalecane przez producentów maszyn nie uwzględniają zróżnicowanych cech cebuli, co obniża opłacalność przetwarzania. Dokonano przeglądu oraz analizy literaturowej dotyczącej technologii oczyszczania. Zbadano kluczowe parametry fizyczne cebuli i określono istotne parametry procesowe. Przeprowadzono testy dysz odmuchowych pod kątem siły odmuchu i zużycia powietrza, wybierając reprezentatywną dyszę do badań. Opracowano modele wirtualne i zbudowano stanowisko badawcze do odmuchu łuski z cebuli. Zbadano wpływ ciśnienia zasilania, czasu odmuchu, okresu przechowywania i twardości na efektywność oczyszczania i ilość opadu łuski z cebuli. Wyniki badań przedstawiono w postaci modeli predykcyjnych i opracowanej aplikacji obliczeniowej, której poprawność zweryfikowano w firmie Stanek Sp. z o.o.
EN The study analyzed the impact of air pressure on the efficiency of onion dry skin removal, energy consumption, and waste generation. It was found that the process parameters recommended by machine manufacturers do not account for the diverse physical characteristics of onions, reducing processing profitability. A review and literature analysis of cleaning technologies were conducted. Key physical parameters of onions were examined, and essential process parameters were identified. Air-blow nozzles were tested for blowing force and air consumption, selecting a representative nozzle for further research. Virtual models were developed, and a test stand for onion skin removal was constructed. The effects of supply pressure, blowing time, storage period, and hardness on cleaning efficiency and onion skin waste were studied. The results were presented as predictive models and an application, whose accuracy was validated at Stanek Sp. z o.o.
117
mechanical engineering
public
Roman Hejft
polish
public
Adam J. Lipiński
Olsztyn, Polska
17.01.2025
polish
public
Paweł Sobczak
Lublin, Polska
02.01.2025
polish
public
dissertation before defense
Poznań, Polska
28.03.2025