Badanie nad procesem zamrażania żywności (produktów pochodzenia odzwierzęcego) w zamrażarkach płytowych z pośrednim układem chłodzenia
[ 1 ] Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ SzD ] doctoral school student
[ 1 ] Instytut Maszyn Roboczych i Pojazdów Samochodowych, Wydział Inżynierii Lądowej i Transportu, Politechnika Poznańska | [ P ] employee
EN Research on the process of freezing food (products of animal origin) in plate freezer with an indirect cooling system
polish
- zamrażanie żywności
- zamrażarki płytowe
- chłodzenie
- pośredni układ chłodzenia
- food freezing
- plate freezers
- cooling
- indirect cooling system
PL Przedstawiona praca badawcza, mająca charakter wdrożeniowy skupia się na następujących celach badawczych: 1. Opracowanie praktycznych procedur obliczeniowych procesu zamrażania produktów spożywczych w zamrażarkach płytowych z pośrednim układem chłodzenia płyt zamrażalniczych. 2. Ocena wpływu zmiany czynnika chłodniczego na pracę układu chłodniczego. Na autorskim stanowisku badawczym, przeprowadzona i opisana zostaje seria badań na, której zadaniem jest odzwierciedlenie przebiegu procesu mrożenia wewnątrz z celi mroźniczej. Powstały w ten sposób rozkład temperatury na powierzchni płyty i celi mrożącej zostaje opisany modelem matematycznym, który poddany zostaje procesowi walidacji podczas mrożenia skwarki wieprzowej na w/w stanowisku. Następnie, w konsekwencji zmian uwarunkowań prawnych towarzyszących rynkowi czynników chłodniczych, zaproponowany zostaje uproszczony model teoretyczny weryfikujący możliwość zastosowania innego czynnika chłodniczego niż projektowy w zamrażarce płytowej z pośrednim układem chłodzenia. Model ten również poddany zostaje walidacji.
EN The presented research work, of an implementation nature, focuses on the following research objectives: 1. Development of practical calculation procedures for the freezing process of food products in plate freezers with an indirect cooling system of the freezing plates. 2. Assessment of the effect of changing the refrigerant on the operation of the refrigeration system. A series of tests is carried out and described on the author's research stand, the task of which is to reflect the course of the freezing process inside the freezing cell. The resulting temperature distribution on the surface of the plate and the freezing cell is described by a mathematical model, which is subjected to a validation process during the freezing of pork cracklings on the above-mentioned stand. Then, as a consequence of changes in legal conditions accompanying the refrigerant market, a simplified theoretical model is proposed to verify the possibility of using a refrigerant other than the design one in a plate freezer with an indirect cooling system. This model is also subjected to validation.
131
mechanical engineering
public
Tadeusz Bohdal
Koszalin, Polska
16.01.2025
polish
public
Sławomir Obidziński
polish
public
Artur Rusowicz
Warszawa, Polska
12.01.2025
polish
public
dissertation before defense
Poznań, Polska
28.03.2025