Depending on the amount of data to process, file generation may take longer.

If it takes too long to generate, you can limit the data by, for example, reducing the range of years.

Dissertation

Download BibTeX

Title

Badanie nad procesem zamrażania żywności (produktów pochodzenia odzwierzęcego) w zamrażarkach płytowych z pośrednim układem chłodzenia

Authors

[ 1 ] Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ SzD ] doctoral school student

Promoter

[ 1 ] Instytut Maszyn Roboczych i Pojazdów Samochodowych, Wydział Inżynierii Lądowej i Transportu, Politechnika Poznańska | [ P ] employee

Supporting promoter

Reviewers

Title variant

EN Research on the process of freezing food (products of animal origin) in plate freezer with an indirect cooling system

Language

polish

Keywords
PL
  • zamrażanie żywności
  • zamrażarki płytowe
  • chłodzenie
  • pośredni układ chłodzenia
EN
  • food freezing
  • plate freezers
  • cooling
  • indirect cooling system
Abstract

PL Przedstawiona praca badawcza, mająca charakter wdrożeniowy skupia się na następujących celach badawczych: 1. Opracowanie praktycznych procedur obliczeniowych procesu zamrażania produktów spożywczych w zamrażarkach płytowych z pośrednim układem chłodzenia płyt zamrażalniczych. 2. Ocena wpływu zmiany czynnika chłodniczego na pracę układu chłodniczego. Na autorskim stanowisku badawczym, przeprowadzona i opisana zostaje seria badań na, której zadaniem jest odzwierciedlenie przebiegu procesu mrożenia wewnątrz z celi mroźniczej. Powstały w ten sposób rozkład temperatury na powierzchni płyty i celi mrożącej zostaje opisany modelem matematycznym, który poddany zostaje procesowi walidacji podczas mrożenia skwarki wieprzowej na w/w stanowisku. Następnie, w konsekwencji zmian uwarunkowań prawnych towarzyszących rynkowi czynników chłodniczych, zaproponowany zostaje uproszczony model teoretyczny weryfikujący możliwość zastosowania innego czynnika chłodniczego niż projektowy w zamrażarce płytowej z pośrednim układem chłodzenia. Model ten również poddany zostaje walidacji.

EN The presented research work, of an implementation nature, focuses on the following research objectives: 1. Development of practical calculation procedures for the freezing process of food products in plate freezers with an indirect cooling system of the freezing plates. 2. Assessment of the effect of changing the refrigerant on the operation of the refrigeration system. A series of tests is carried out and described on the author's research stand, the task of which is to reflect the course of the freezing process inside the freezing cell. The resulting temperature distribution on the surface of the plate and the freezing cell is described by a mathematical model, which is subjected to a validation process during the freezing of pork cracklings on the above-mentioned stand. Then, as a consequence of changes in legal conditions accompanying the refrigerant market, a simplified theoretical model is proposed to verify the possibility of using a refrigerant other than the design one in a plate freezer with an indirect cooling system. This model is also subjected to validation.

Number of pages

131

Scientific discipline (Law 2.0)

mechanical engineering

Full text of dissertation

Download file

Access level to full text

public

First review

Tadeusz Bohdal

Place

Koszalin, Polska

Date

16.01.2025

Language

polish

Review text

Download file

Access level to review text

public

Second review

Sławomir Obidziński

Language

polish

Review text

Download file

Access level to review text

public

Third review

Artur Rusowicz

Place

Warszawa, Polska

Date

12.01.2025

Language

polish

Review text

Download file

Access level to review text

public

Dissertation status

dissertation before defense

Place of defense

Poznań, Polska

Date of defense

28.03.2025

This website uses cookies to remember the authenticated session of the user. For more information, read about Cookies and Privacy Policy.