Właściwości paliwowe odpadu ziemniaczanego pod kątem przydatności do termicznego unieszkodliwienia na drodze spalania, zgazowania lub pirolizy
[ 1 ] Instytut Chemii i Elektrochemii Technicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Instytut Elektroenergetyki, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki, Politechnika Poznańska | [ 3 ] Instytut Maszyn Roboczych i Pojazdów Samochodowych, Wydział Inżynierii Lądowej i Transportu, Politechnika Poznańska | [ 4 ] Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] employee | [ S ] student
[2.7] Civil engineering, geodesy and transport[2.10] Environmental engineering, mining and energy[7.6] Chemical sciences
EN Fuel properties of potato waste in terms of its suitability for thermal disposal by combustion, gasification, or pyrolysis
2025
chapter in monograph
polish
- odpad organiczny
- spalanie biomasy
- zgazowanie biomasy
- wartość opałowa
- ciepło spalania
- organic waste
- biomass combustion
- biomass gasification
- calorific value
- heat of combustion
PL Przedmiotem badań przedstawionych w artykule jest analiza produktu odpadowego w postaci ziemniaka, który wskutek skażenia, niewłaściwego magazynowania lub transportu nie nadaje się do spożycia lub przetwórstwa. Produkt taki może stanowić źródło energii w procesach termicznej utylizacji. Zważywszy na fakt, że w obszarach aglomeracji miejskich gromadzenie dużych ilości odpadów organicznych jest niedopuszczalne z powodów sanitarno-epidemiologicznych, możliwe jest wykorzystanie ich do celów energetycznych. Wymaga to określenia ich parametrów technicznych jako paliwa w postaci biomasy. Artykuł ma odpowiedzieć na pytanie, czy możliwe jest wykorzystanie naturalnego komponentu w postaci ziemniaka jako alternatywy dla innych źródeł biomasy w procesie spalania poprzez zgazowanie lub pirolizę. W pracy przybliżona została wiedza na temat budowy oraz ogólnego zastosowania skrobi zawartej w ziemniaku oraz jej właściwości. W pracy przybliżona będzie wiedza na temat budowy oraz ogólnego zastosowania skrobi zawartej w ziemniaku oraz jej właściwości. W badaniach ziemniaki poddano oddziaływaniu: ujemnych temperatur, intensywnemu suszeniu lub zawilgoceniu bez dostępu powietrza atmosferycznego. Ostatnia partia ziemniaków nie poddana żadnej przeróbce przyjęta była jako próbka odniesienia. W artykule zaprezentowane zostały wyniki analiz chemicznych i technicznych z podsumowaniem wskazującym potencjalne sposoby wykorzystania odpadu.
EN The subject of the research presented in this article is the analysis of potato waste product that is unsuitable for consumption or processing due to contamination, improper storage or transport. Such a product can be a source of energy for thermal utilisation processes. Given that the accumulation of large quantities of organic waste in urban areas is unacceptable for sanitary and epidemiological reasons, it is possible to use it for energy purposes. This requires the definition of its technical parameters as a biomass fuel. The aim of this paper is to answer the question of whether it is possible to use the natural potato component as an alternative to other biomass sources in the process of combustion or gasification, or pyrolysis. The paper provides an insight into the structure and general use of the starch contained in the potato and its properties. In the research, potatoes were subjected to the following impacts: negative temperatures, intensive drying or moisture without access to atmospheric air. The last batch of potatoes, which did not undergo any processing, was taken as a reference sample. The article presents the results of the chemical and technical analyses, with an indication of the possible uses of such waste.
30.06.2025
38 - 51
publisher's website
final published version
at the time of publication
20