W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Miscibility of Perylene Derivatives with Fatty Acid in Two-Dimensional Binary Mixture

Autorzy

[ 1 ] Wydział Fizyki Technicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Rok publikacji

2014

Opublikowano w

Acta Physica Polonica A

Rocznik: 2014 | Tom: vol. 126 | Numer: no. 3

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Streszczenie

EN Two component mixtures of a fluorescent perylene dye (derivative of 3,4,9,10-perylenetetracarboxylic acid) with arachidic acid in the whole range of mole fraction have been investigated in form of molecular monolayers at the air-water interface at different pH of the water subphase. Miscibility of the components in the Langmuir monolayers have been examined for pH 3 and pH 13 of the subphase. Using the Langmuir-Blodgett technique the monolayers were transferred onto freshly cleaved mica sheets and morphology of the films was analyzed using atomic force microscopy working in tapping mode. Investigation of the components miscibility in monolayers, determined by mean molecular area and surface pressure analysis reveals different behavior of the mixtures depending on pH of the subphase. Atomic force microscopy morphology images of the Langmuir-Blodgett films strongly support conclusion about the components mixing and coverage of the mica surface. It has been found that onto acidic subphases components are only miscible in vestigial form, whereas on alkaline the miscibility is strongly affected by the dye concentration.

Strony (od-do)

757 - 762

DOI

10.12693/APhysPolA.126.757

URL

http://przyrbwn.icm.edu.pl/APP/PDF/126/a126z3p21.pdf

Tryb otwartego dostępu

witryna wydawcy

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

15

Impact Factor

0,53

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.