W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Production of Raw Starch-Digesting Amylolytic Preparation in Yarrowia lipolytica and Its Application in Biotechnological Synthesis of Lactic Acid and Ethanol

Autorzy

[ 1 ] Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki, Politechnika Poznańska | [ SzD ] doktorant ze Szkoły Doktorskiej

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.10] Inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka

Rok publikacji

2020

Opublikowano w

Microorganisms

Rocznik: 2020 | Tom: vol. 8 | Numer: iss. 5

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • raw starch
  • Yarrowia lipolytica
  • heterologous protein production
  • protein expression platform
  • raw starch digesting enzymes
  • lactic acid
  • ethanol
  • Kluyveromyces marxianus
  • Lactobacillus plantarum
Streszczenie

EN Sustainable economy drives increasing demand for raw biomass-decomposing enzymes. Microbial expression platforms exploited as cellular factories of such biocatalysts meet requirements of large-volume production. Previously, we developed Yarrowia lipolytica recombinant strains able to grow on raw starch of different plant origin. In the present study, we used the most efficient amylolytic strain as a microbial cell factory of raw-starch-digesting (RSD) amylolytic preparation composed of two enzymes. The RSD-preparation was produced in fed-batch bioreactor cultures. Concentrated and partly purified preparation was then tested in simultaneous saccharification and fermentation (SSF) processes with thermotolerant Kluyveromyces marxianus for ethanol production and Lactobacillus plantarum for production of lactic acid. These processes were conducted as a proof-of-concept that application of the novel RSD-preparation supports sufficient starch hydrolysis enabling microbial growth and production of targeted molecules, as the selected strains were confirmed to lack amylolytic activity. Doses of the preparation and thermal conditions were individually adjusted for the two processes. Additionally, ethanol production was tested under different aeration strategies; and lactic acid production process was tested in thermally pre-treated substrate, as well. Conducted studies demonstrated that the novel RSD-preparation provides satisfactory starch hydrolyzing activity for ethanol and lactic acid production from starch by non-amylolytic microorganisms.

Data udostępnienia online

12.05.2020

Strony (od-do)

717-1 - 717-23

DOI

10.3390/microorganisms8050717

URL

https://www.mdpi.com/2076-2607/8/5/717

Uwagi

Article Number: 717

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

20

Punktacja Ministerstwa / czasopismo w ewaluacji 2017-2021

40

Impact Factor

4,128

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.