W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

Impact of the Level of Noise and Echo on the Reaction Time of Listeners in the Perception of Logatoms

Autorzy

Rok publikacji

2021

Opublikowano w

Vibrations in Physical Systems

Rocznik: 2021 | Tom: vol. 32 | Numer: no. 2

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • perception
  • listener’s time reaction
  • speech quality
Streszczenie

EN The article presents the results of research regarding the impact of the degree of distortion and noise of the logatom (nonsense word) on the listener's reaction time. The study aimed to determine the maximum reaction time of listeners, which will allow determining the time after which the logatom will be exposed in the speech quality assessment method with an alternative choice. The research was carried out with the participation of a group of ten students. A strong relationship between the results obtained and the concentration of the listeners was found, as well as the effect of fatigue, training, and the gender of the listener. The obtained results indicate that in the method with an alternative choice before the logatom emission should appear 1.1 s initial sequence, which will eliminate the situation when the listeners did not recognize the initial phoneme transmitted from the logatom.

Strony (od-do)

2021215-1 - 2021215-8

DOI

10.21008/j.0860-6897.2021.2.15

URL

https://vibsys.put.poznan.pl/_journal/2021-32-2/articles/vps_2021215.pdf

Uwagi

article number: 2021215

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

70

Punktacja Ministerstwa / czasopismo w ewaluacji 2017-2021

70

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.