W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Dietary Habits and Lifestyle, Including Cardiovascular Risk among Vegetarians and Omnivores during the COVID-19 Pandemic in the Polish Population

Autorzy

[ 1 ] Instytut Informatyki, Wydział Informatyki i Telekomunikacji, Politechnika Poznańska | [ D ] doktorant | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.3] Informatyka techniczna i telekomunikacja

Rok publikacji

2023

Opublikowano w

Nutrients

Rocznik: 2023 | Tom: vol. 15 | Numer: iss. 2

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • COVID-19
  • lockdown
  • vegetarian diet
  • vegan diet
  • cardiovascular risk
  • diet quality
  • dietary habits
  • lifestyle
  • behavioral factors
Streszczenie

EN Background: This study assessed how two food groups—omnivores (OMN) and vegetarians (VEGE)—differ in lifestyle changes, including dietary habits during the COVID-19 pandemic. Materials: A total of 861 persons participated in the survey and were divided into two groups: persons following a mixed diet (n = 489) and vegetarians, including vegans (n = 372). The mean age shows no significant differences. Methods: An online survey was conducted on the Polish population during the COVID-19 pandemic. Data was collected using social media; the survey was intended for adults and included separate sheets for different diets (OMN vs. VEGE). Results: The results in both groups were similar regarding the burden of premature diseases. Most respondents (~90%) did not indicate cardiovascular disease abnormalities. In the OMN group, overweight and obesity occurred more often, and the OMN group also showed a higher percentage of people reporting weight gain (OMN 42.7% vs. VEGE 35.9%). The results disclosed the VEGE group significantly more frequently chose products, i.e., vegetables (p = 0.029), legumes (p < 0.001), and dairy products or their plant substitutes (p = 0.002), compared to the OMN group. Conclusions: The VEGE group revealed the most regularities in dietary habits during the pandemic.

Data udostępnienia online

14.01.2023

Strony (od-do)

442-1 - 442-26

DOI

10.3390/nu15020442

URL

https://www.mdpi.com/2072-6643/15/2/442

Uwagi

Article Number: 442

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

5,9 [Lista 2022]

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.