W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Is It Feasible to Predict Cardiovascular Risk among Healthy Vegans, Lacto-/Ovo-Vegetarians, Pescatarians, and Omnivores under Forty?

Autorzy

[ 1 ] Instytut Informatyki, Wydział Informatyki i Telekomunikacji, Politechnika Poznańska | [ D ] doktorant | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.3] Informatyka techniczna i telekomunikacja

Rok publikacji

2023

Opublikowano w

International Journal of Environmental Research and Public Health

Rocznik: 2023 | Tom: vol. 20 | Numer: iss. 3

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • cardiovascular risk
  • cardiovascular risk factors
  • biomarkers
  • prediction
  • screening
  • vegans
  • vegetarians
  • pescatarians
  • omnivores
  • COVID-19
  • pandemic
Streszczenie

EN Guidelines for cardiovascular (CV) risk assessment among young adults are uncertain. Researchers are still looking for new tools for earlier diagnosis of cardiovascular diseases (CVD), the leading cause of mortality in the modern world. This study aimed to assess whether CV risk estimation is possible in groups of healthy individuals under the age of 40 on different dietary patterns (vegans—VEGAN (n = 48), lacto-/ovo-vegetarians—VEGE (n = 49), pescatarians—PESCA (n = 23), and omnivores—OMN (n = 35)) during the pandemic period. Four metrics containing selected risk classifiers were created, and participants were assessed using them. Groups including meat consumption showed increased CV risk predictions in the metrics assessment. The next analyzes showed statistically significant relationships between the results from the created metrics and selected non-basic biomarkers for ApoA1 (OMN group, p = 0.028), IL-6 (PESCA group, p = 0.048), HCY (VEGAN group, p = 0.05), and hsCRP (OMN + PESCA groups, p = 0.025). We found that predicting CV risk among healthy people under 40 adhering to different dietary patterns, taking into account basic and non-basic laboratory assessments and created metrics, is challenging but feasible. Furthermore, the OMN group appeared to be at the highest risk of increased CV risk in the future, while risk tended to be the lowest in the VEGAN group.

Data udostępnienia online

27.01.2023

Strony (od-do)

2237-1 - 2237-25

DOI

10.3390/ijerph20032237

URL

https://www.mdpi.com/1660-4601/20/3/2237

Uwagi

Article Number: 2237

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

20

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.