W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

Nutrient Intake among Pregnant Women in Spain and Poland: A Comparative Analysis

Autorzy

[ 1 ] Instytut Matematyki, Wydział Automatyki, Robotyki i Elektrotechniki, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[7.4] Matematyka

Rok publikacji

2023

Opublikowano w

Nutrients

Rocznik: 2023 | Tom: vol. 15 | Numer: iss. 14

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • diet
  • pregnancy
  • dietary guidelines
  • nutritional intake
  • recommended dietary allowance
Streszczenie

EN Prenatal nutrition plays a crucial role in maternal and child health. This study aims to compare nutrient intake and its adequacy to recommendations among pregnant women in Spain and Poland. The ECLIPSES study in Spain utilized a self-administered food frequency questionnaire, while the PREDISH study in Poland employed a 3-day interview method. We assessed energy and nutrient intake against recommended dietary allowances. The analysis included 583 participants in the first trimester and 465 participants in the third trimester from both countries. Our findings revealed insufficient intake of iron, vitamin D, and vitamin B9 among pregnant women in both Spain and Poland. Significant differences were observed in the intake of energy, carbohydrates, fiber, calcium, iron, and vitamins D, E, C, B6, B9, and B12. Notably, 81.6% and 21.5% of participants did not meet the recommended minimum carbohydrate intake, while 99.8% and 43.8% exceeded the limit for total fat, particularly monounsaturated fatty acids (MUFAs). Tailored dietary guidance based on regional differences is crucial for pregnant women. Although variations in dietary intake were observed, both Spain and Poland faced similar risks of nutritional deficiencies, particularly for iron, vitamin D, and vitamin B9. These findings emphasize the need for enhanced efforts in preventing these deficiencies and promoting optimal prenatal nutrition.

Strony (od-do)

3225-1 - 3225-11

DOI

10.3390/nu15143225

URL

https://www.mdpi.com/2072-6643/15/14/3225

Uwagi

article number: 3225

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

4,8

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.