W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Assessment of the potential for use post-production residues of cruciferous vegetables within Zero Waste idea

Autorzy

[ 1 ] Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ SzD ] doktorant ze Szkoły Doktorskiej

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.9] Inżynieria mechaniczna

Rok publikacji

2023

Opublikowano w

Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering

Rocznik: 2023 | Tom: vol. 68 | Numer: no. 1

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • cauliflower
  • broccoli
  • zero waste
  • food waste
  • frozen vegetable outgrades
Streszczenie

EN The aim of the study was to compare the overall total phenolic compounds content and antioxidant properties of spices (oregano, thyme and rosemary) from ecological and conventional cultivation. The antioxidant activity of the obtained spice extracts was estimated with the use of radical tests (DPPH and ABTS), binding and reduction of metal ions, accelerated Rancimat test and based on the spectrophotometric method. The obtained results indicate that spice extracts from ecological cultivation are characterized by a higher, overall total phenolic compound content compared to spice extracts grown in a conventional system. Ecological spice extracts showed better antioxidant properties than conventional spices in most tests. The results of the statistical analysis show a positive correlation between the total content of polyphenols and the antiradical activity of the extracts. The negative correlation was found between the content of polyphenols and the Rancimat test and the chelating activity. It seems that the usage of organic spice extracts in food production could be considered as natural antioxidants, reducing fat oxidation processes to a greater extent than with conventional cultivations.

Data udostępnienia online

08.09.2023

Strony (od-do)

25 - 32

DOI

10.53502/PHYU3718

URL

https://tech-rol.eu/images/2023/04_JRAAE_1-2023_art-4.pdf

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

witryna wydawcy

Wersja tekstu w otwartym dostępie

oryginalna wersja autorska

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

70

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.