W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Rozprawa doktorska

Pobierz BibTeX

Tytuł

Badania i optymalizacja procesu zatężania wodnych roztworów pektyny techniką wymuszonej osmozy (FO)

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Promotor

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Recenzenci

Wariant tytułu

EN Research and optimization of the concentration process of water solutions of pectin using the forward osmosis technique

Język

polski

Słowa kluczowe
PL
  • wymuszona osmoza
  • pektyna
  • fouling
  • optymalizacja
EN
  • forward osmosis
  • pectin
  • fouling
  • optimisation
Streszczenie

PL W rozprawie zaprezentowano wyniki badań nad procesem zatężania roztworów pektyny techniką wymuszonej osmozy (ang. forward osmosis, FO) oraz zaproponowano opis matematyczny procesu. Motywacją badań była chęć ograniczenia energochłonności i emisyjności produkcji pektyny, która głównie wynika z stosowania technik wyparnych do redukcji objętości ekstraktu z wytłoków jabłkowych. Na podstawie wykonanych analiz stwierdzono możliwość efektywnego zatężenia FO zarówno modelowych roztworów pektyny, jak i ekstraktów z wytłoków jabłkowych z zastosowaniem modułu płytowo-ramowego o odpowiednio dobranej grubości przestrzeni przymembranowej. Ponadto potwierdzono skuteczność stosowania metody wstecznego czyszczenia osmotycznego do usuwania warstwy foulingu z powierzchni membrany po procesie, co gwarantuje powtarzalność wyników. Pokazano, że model procesu opracowany w oparciu o wyniki zatężania FO modelowych roztworów pektyny w dobrym stopniu oddaje złożoność procesu dla ekstraktu z wytłoków jabłkowych.

EN The PhD thesis presents the results of research on the process of pectin solutions concentration using the forward osmosis (FO) technique and proposes a mathematical model of the process. The motivation for the research was the desire to reduce the energy-demand and emissivity of the pectin production method which results from the use of evaporation techniques to reduce the volume of extract from apple pomace. The possibility of efficient FO concentration of both model pectin solution and extract from apple pomace using a plate-frame membrane module with a proper thickness of the membrane space was confirmed. The effectiveness of the osmotic backflush to remove the fouling layer from the membrane surface and restore original membrane properties after the FO process was confirmed. It was also shown that the mathematical model of the FO process developed based on FO processes of model pectin solution results well reflects the complexity of the FO process of extract from apple pomace.

Liczba stron

195

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

nauki chemiczne

Sygnatura rozprawy w wersji drukowanej

DrOIN 2237

Katalog on-line

to2023998749

Pełny tekst rozprawy doktorskiej

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Pierwsza recenzja

Wojciech Białas

Miejsce

Poznań, Polska

Data

21.04.2023

Język

polski

Tekst recenzji

Pobierz plik

Poziom dostępu do recenzji

publiczny

Druga recenzja

Małgorzata Kabsch-Korbutowicz

Miejsce

Wrocław, Polska

Data

14.03.2023

Język

polski

Tekst recenzji

Pobierz plik

Poziom dostępu do recenzji

publiczny

Trzecia recenzja

Sylwia Mozia

Miejsce

Szczecin, Polska

Data

17.04.2023

Język

polski

Tekst recenzji

Pobierz plik

Poziom dostępu do recenzji

publiczny

Status rozprawy

rozprawa doktorska

Miejsce obrony

Poznań, Polska

Data obrony

13.06.2023

Jednostka nadająca tytuł

Rada Dyscypliny Nauki Chemiczne Politechniki Poznańskiej

Uzyskany tytuł

doktor nauk ścisłych i przyrodniczych w dyscyplinie: nauki chemiczne

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.