W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Rozprawa doktorska

Pobierz BibTeX

Tytuł

Charakterystyka mieszania hydrauliczno-oscylacyjnego z wykorzystaniem metody analizy obrazu

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ D ] doktorant

Promotor

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Promotor pomocniczy

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Recenzenci

Język

polski

Słowa kluczowe
PL
  • czas mieszania
  • mieszanie hydrauliczno-oscylacyjne
  • analiza obrazu
  • wnikanie masy
  • mieszanie nieustalone
EN
  • mixing time
  • hydraulic-oscillatory mixing
  • image processing
  • mass transfer
  • unsteady mixing
Streszczenie

PL Celem pracy doktorskiej jest analiza mieszania hydrauliczno-oscylacyjnego w mieszalniku, gdzie siłą napędową jest naprzemienna zmiana różnicy ciśnień między wewnętrzną i zewnętrzną komorą. Badania polegały na opracowaniu i dostosowaniu metody pomiaru stopnia wymieszania w mieszalniku, wymiany masy oraz zmian wysokości słupa cieczy w funkcji ciśnienia. Metoda pozwala na określenie zmian czasu mieszania w funkcji amplitudy oscylacji i liczby Reynoldsa. Podczas mieszania zaobserwowano występowanie struktur charakterystycznych dla mieszania laminarnego. Wyniki badań wskazują, że im mniejsza różnica ciśnień w komorze wewnętrznej i zewnętrznej, tym szybsze wymieszanie. Uzyskane wartości kLa dla mieszalnika hydraulicznego są mniejsze niż dla mieszalników strumieniowych typu airlift oraz mieszalników mechanicznych z nieustalonym ruchem mieszadła. Mieszalniki typu airlift oraz mechaniczne wymagają większej mocy jednostkowej, natomiast czas mieszania jest krótszy niż w mieszalniku hydraulicznym.

EN The aim of this dissertation is to analyze hydraulic-oscillatory mixing in a mixer in which an alternation of pressure changes between inner and outer compartments of the mixer is the driving force. The research involved the development and adaptation of a method for measuring changes of mixing in the mixer, mass transfer as well as changes in the height of the liquid level as a function of pressure. The method allows changes in mixing time to be determined as a function of oscillation amplitude and Reynolds number. Structures characteristic for laminar mixing were observed during mixing. Experimental results show that a smaller pressure difference between the inner and outer compartments causes faster mixing. The obtained kLa values for the hydraulic mixer are lower than the values for airlift type jet mixers and mechanical mixers with unsteady agitator motion. Airlift and mechanical mixers require a higher unitary power; however, the mixing time is shorter than in a hydraulic mixer.

Liczba stron

186

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

nauki chemiczne

Sygnatura rozprawy w wersji drukowanej

DrOIN 2293

Katalog on-line

to2023998817

Pełny tekst rozprawy doktorskiej

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Pierwsza recenzja

Roman Dyga

Miejsce

Opole, Polska

Data

07.09.2023

Język

polski

Tekst recenzji

Pobierz plik

Poziom dostępu do recenzji

publiczny

Druga recenzja

Daniel Janecki

Miejsce

Opole, Polska

Data

02.09.2023

Język

polski

Tekst recenzji

Pobierz plik

Poziom dostępu do recenzji

publiczny

Trzecia recenzja

Marian Kordas

Miejsce

Szczecin, Polska

Data

04.09.2023

Język

polski

Tekst recenzji

Pobierz plik

Poziom dostępu do recenzji

publiczny

Status rozprawy

rozprawa doktorska

Miejsce obrony

Poznań, Polska

Data obrony

24.10.2023

Jednostka nadająca tytuł

Rada Dyscypliny Nauki Chemiczne Politechniki Poznańskiej

Uzyskany tytuł

doktor nauk ścisłych i przyrodnicznych w dyscyplinie: nauki chemiczne

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.