Depending on the amount of data to process, file generation may take longer.

If it takes too long to generate, you can limit the data by, for example, reducing the range of years.

Article

Download BibTeX

Title

Metody cięcia w przemyśle spożywczym

Authors

[ 1 ] Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ SzD ] doctoral school student

Scientific discipline (Law 2.0)

[2.9] Mechanical engineering

Year of publication

2022

Published in

Technika Rolnicza, Ogrodnicza, Leśna

Journal year: 2022 | Journal number: nr 1

Article type

scientific article

Publication language

polish

Keywords
PL
  • przemysł spożywczy
  • przetwarzanie surowca
  • cięcie ultradźwiękowe
  • cięcie drutem
  • cięcie laserowe
  • cięcie strumieniem wody
Abstract

PL Proces cięcia jest jednym z kluczowych procesów przetwarzania realizowanych w przemyśle spożywczym. Jego przydatność wpływa na stosowanie wielu metod ciecia z wykorzystaniem różnorodnych ostrzy, które realizują ten proces w sposób dokładny i gwarantujący wysoką jakość finalnego produktu oraz stosowanie metod niekonwencjonalnych, w tym cięcie ultradźwiękowe, strumieniem wody oraz poprzez wypalanie laserowe. Celem doboru metod cięcia jest zoptymalizowanie jego parametrów oraz sposobu obróbki surowca. Efektem prac jest przeprowadzona analiza stosowanych technologii cięcia w przemyśle spożywczym implementowanych na przemysłowych liniach przetwarzania surowca.

Pages (from - to)

5 - 10

URL

https://tech-rol.eu/index.php/pl/archiwum-2/2022

License type

CC BY (attribution alone)

Open Access Mode

open journal

Open Access Text Version

final published version

Date of Open Access to the publication

at the time of publication

Ministry points / journal

5

This website uses cookies to remember the authenticated session of the user. For more information, read about Cookies and Privacy Policy.