W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Nutritional Status and Habits among People on Vegan, Lacto/Ovo-Vegetarian, Pescatarian and Traditional Diets

Autorzy

[ 1 ] Instytut Informatyki, Wydział Informatyki i Telekomunikacji, Politechnika Poznańska | [ D ] doktorant | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.3] Informatyka techniczna i telekomunikacja

Rok publikacji

2022

Opublikowano w

Nutrients

Rocznik: 2022 | Tom: vol. 14 | Numer: no. 21

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • vegan diet
  • plant-based
  • vegetarian diet
  • lacto/ovo-vegetarian
  • body composition
  • diet quality
  • behavioral factors
Streszczenie

EN Background: This study assessed the possible dependencies between nutritional habits and body composition among subjects with different dietary habits. Materials: A total of 196 healthy (aged 18–50 yrs) participants were enrolled in the study and divided into 4 groups according to their diet: vegans-VEGAN (n = 53), lacto/ovo-vegetarians—VEGE (n = 52), pescatarians-PESCA (n = 28), and omnivores-OMN (n = 43). Methods: The Food Frequency Questionnaire (FFQ) was used, and body composition was assessed on the In-Body120 analyzer. Results: Our result revealed in OMN + PESCA groups a higher average consumption frequency of sweets (p = 0.024), cheese/plant cheese (p < 0.001), eggs and egg dishes/egg substitutes (p < 0.001), butter, margarine/plant margarine (p < 0.001), cream /plant cream (p = 0.018), wine and cocktails (p = 0.028), vodka (p = 0.039) and lower of natural cottage cheese/tofu/tempeh (p < 0.001), vegetable oils (p = 0.036), legumes (p < 0.001) and nuts and seeds(p < 0.001) compared to the VEGAN + VEGE groups. The body composition analysis showed significant differences in skeletal muscle mass (SMM) (p = 0.019) and the content of minerals (p = 0.048) between groups. VEGAN disclosed the lowest average values of body fat mass (BFM), percentage body fat (PBF), and visceral adipose tissue (VAT) than other studied groups. Conclusions: The body composition analysis showed mean values within normal ranges in all of the groups, but some average results of OMN, PESCA, and VEGE compared to VEGAN were not highly satisfactory (in addition to eating behavior outcomes).

Data udostępnienia online

01.11.2022

Strony (od-do)

4591-1 - 4591-25

DOI

10.3390/nu14214591

URL

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/21/4591

Uwagi

Article Number: 4591

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

5,9

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.