W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

An experimental study of heat and mass transfer in a falling liquid film evaporation into a cross flow of a neutral gas

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[7.6] Nauki chemiczne

Rok publikacji

2020

Opublikowano w

Journal of Engineering Sciences

Rocznik: 2020 | Tom: vol. 7 | Numer: iss. 1

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • heat and mass transfer
  • cross flow
  • film apparatus
  • heat and mass return coefficient
  • neutral gas
Streszczenie

EN The work is devoted to the study of heat and mass transfer in a liquid film flowing down on a heated surface under conditions of evaporation into a crossflow of a gas neutral with respect to the liquid. The work aimed to experimentally determine the average heat transfer coefficients from a heated surface to the film, heat transfer and mass transfer from the film to the gas flow and to establish their dependence on the input parameters of the heat and mass transfer process. To achieve this goal, an experimental setup was created, and a research technique was developed based on the proposed mathematical model of the heat and mass transfer process. The results of the study showed that the dependences of the average heat and mass transfer coefficients on the initial liquid flow rate are extreme with the minimum values of these coefficients at the liquid flow rate, which corresponds to the critical value of the Reynolds criterion Re l cr ≈ 500, which indicates a transition from the laminar falling films to turbulent mode under the considered conditions. The dependences of the heat and mass transfer coefficients on other process parameters for both modes of film falling are established. A generalization of the experimental data made it possible to obtain empirical equations for calculating these coefficients.

Strony (od-do)

1 - 9

DOI

10.21272/jes.2020.7(1).f3

URL

https://jes.sumdu.edu.ua/volume-7-issue-1-2020/

Typ licencji

CC BY-NC (uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

5

Punktacja Ministerstwa / czasopismo w ewaluacji 2017-2021

5

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.