W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

Evaluation of the Hydrolysis Efficiency of Bacterial Cellulose Gel Film after the Liquid Hot Water and Steam Explosion Pretreatments

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[7.6] Nauki chemiczne

Rok publikacji

2022

Opublikowano w

Polymers

Rocznik: 2022 | Tom: vol. 14 | Numer: iss. 10

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • bacterial cellulose gel film
  • enzymatic hydrolysis efficiency
  • liquid hot water (LHW)
  • steam explosion (SE)
Streszczenie

EN The influence of bacterial cellulose gel film pretreatment methods on the efficiency of enzymatic hydrolysis was investigated. An increase in the efficiency of enzymatic hydrolysis due to liquid hot water pretreatment or steam explosion was shown. The glucose yield of 88% was obtained from raw, non‐purified, bacterial cellulose treated at 130 °C. The results confirm the potential of bacterial cellulose gel film as a source for liquid biofuel production.

Data udostępnienia online

16.05.2022

Strony (od-do)

2032-1 - 2032-11

DOI

10.3390/polym14102032

URL

https://www.mdpi.com/2073-4360/14/10/2032

Uwagi

Article number: 2032

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Data udostępnienia

16.05.2022 (Data domniemana)

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

100

Impact Factor

5

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.