W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

The Effect of a Chemical Foaming Agent and the Isocyanate Index on the Properties of Open-Cell Polyurethane Foams

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii Materiałów, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.9] Inżynieria mechaniczna

Rok publikacji

2022

Opublikowano w

Materials

Rocznik: 2022 | Tom: vol. 15 | Numer: iss. 17

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • polyurethane
  • open-cell foams
  • closed-loop economy
Streszczenie

EN This article presents an ecological approach based on climate neutrality to the synthesis of open-cell polyurethane foams with modified used cooking rapeseed oils. Water was used as a chemical blowing agent in the amount of 20–28 wt.% in relation to the weight of the bio-polyol. The influence of water on the physical and mechanical properties of the synthesized foams was investigated. The resultant porous materials were tested for the content of closed cells, cell structure, apparent density, thermal conductivity, compressive strength, and dimensional stability. It was found that the apparent density decreased in the range of 11–13 kg/m3 when the amount of the foaming agent was increased. In the next step, a foam with a water content of 22% was selected as having the most favorable physico–mechanical properties among all the foams with various water contents. The isocyanate index of the selected foam was then changed from 0.6 to 1.1 and it was observed that the compressive strength increased by an average of 10 kPa. The thermal conductivity coefficients of the final materials with different water contents and isocyanate indices were comparable and in the range of 40–43 mW/m·K

Data udostępnienia online

02.09.2022

Strony (od-do)

6087-1 - 6087-17

DOI

10.3390/ma15176087

URL

https://www.mdpi.com/1996-1944/15/17/6087

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

3,4

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.