Wpływ domieszki stabilizującej na bazie skrobi na zmianę konsystencji mieszanki betonowej
[ 1 ] Instytut Inżynierii Lądowej, Wydział Inżynierii Lądowej i Transportu, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik
EN The effect of a starch-based stabilizing admixture on a change in the consistency of a concrete mix
2022
artykuł naukowy
polski
- mieszanka betonowa
- skrobia
- konsystencja betonu
PL W artykule przedstawiono wyniki badań wpływu zawartości domieszki stabilizującej na bazie chemicznej w postaci skrobi na zmianę konsystencji mieszanki betonowej. Ocenę wpływu domieszki stabilizującej dozowanej w ilości 0,2%, 0,4% i 0,6% w stosunku do masy cementu na zmianę konsystencji dokonano na podstawie badania metodą opadu stożka wg PN-EN 12350-2:2019-07. Z przygotowanych mieszanek betonowych wykonano również próbki do badania gęstości betonu wg PN-EN 12390-7:2019-08 oraz wytrzymałości na ściskanie wg PN-EN 12390-3:2019-07. Dla opracowanego składu mieszanki betonowej przygotowano zarób wzorcowy (referencyjny), który posłużył do porównania wyników badań z próbek zawierających domieszkę w różnej ilości. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że zastosowana domieszka stabilizująca na bazie skrobi o różnym procentowym udziale w stosunku do masy cementu znacznie wpływa na obniżenie konsystencji. Zastosowanie domieszki w przypadku mieszanki betonowej o zbyt dużej konsystencji daje możliwość zmiany jej przeznaczenia bez wpływu na pozostałe parametry.
20 - 24
CC BY-SA (uznanie autorstwa - na tych samych warunkach)
otwarte czasopismo
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
20