Metody cięcia w przemyśle spożywczym
[ 1 ] Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ SzD ] doktorant ze Szkoły Doktorskiej
2022
artykuł naukowy
polski
- przemysł spożywczy
- przetwarzanie surowca
- cięcie ultradźwiękowe
- cięcie drutem
- cięcie laserowe
- cięcie strumieniem wody
PL Proces cięcia jest jednym z kluczowych procesów przetwarzania realizowanych w przemyśle spożywczym. Jego przydatność wpływa na stosowanie wielu metod ciecia z wykorzystaniem różnorodnych ostrzy, które realizują ten proces w sposób dokładny i gwarantujący wysoką jakość finalnego produktu oraz stosowanie metod niekonwencjonalnych, w tym cięcie ultradźwiękowe, strumieniem wody oraz poprzez wypalanie laserowe. Celem doboru metod cięcia jest zoptymalizowanie jego parametrów oraz sposobu obróbki surowca. Efektem prac jest przeprowadzona analiza stosowanych technologii cięcia w przemyśle spożywczym implementowanych na przemysłowych liniach przetwarzania surowca.
5 - 10
CC BY (uznanie autorstwa)
otwarte czasopismo
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
5