W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Metody cięcia w przemyśle spożywczym

Autorzy

[ 1 ] Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ SzD ] doktorant ze Szkoły Doktorskiej

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.9] Inżynieria mechaniczna

Rok publikacji

2022

Opublikowano w

Technika Rolnicza, Ogrodnicza, Leśna

Rocznik: 2022 | Numer: nr 1

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

polski

Słowa kluczowe
PL
  • przemysł spożywczy
  • przetwarzanie surowca
  • cięcie ultradźwiękowe
  • cięcie drutem
  • cięcie laserowe
  • cięcie strumieniem wody
Streszczenie

PL Proces cięcia jest jednym z kluczowych procesów przetwarzania realizowanych w przemyśle spożywczym. Jego przydatność wpływa na stosowanie wielu metod ciecia z wykorzystaniem różnorodnych ostrzy, które realizują ten proces w sposób dokładny i gwarantujący wysoką jakość finalnego produktu oraz stosowanie metod niekonwencjonalnych, w tym cięcie ultradźwiękowe, strumieniem wody oraz poprzez wypalanie laserowe. Celem doboru metod cięcia jest zoptymalizowanie jego parametrów oraz sposobu obróbki surowca. Efektem prac jest przeprowadzona analiza stosowanych technologii cięcia w przemyśle spożywczym implementowanych na przemysłowych liniach przetwarzania surowca.

Strony (od-do)

5 - 10

URL

https://tech-rol.eu/index.php/pl/archiwum-2/2022

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

5

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.