W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Simultaneous medium chain carboxylic acids and 1,3-propanediol production in a bioaugmented lactate-based chain elongation induced with glycerol

Autorzy

[ 1 ] Instytut Inżynierii Środowiska i Instalacji Budowlanych, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.10] Inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka

Rok publikacji

2024

Opublikowano w

Bioresource Technology

Rocznik: 2024 | Tom: vol. 393

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • Mixed culture fermentation
  • Bioaugmentation
  • Lactic acid
  • Valeric acid
  • Caproic acid
  • Eubacterium limosum
  • Imaging flow cytometry
  • Machine learning
Streszczenie

EN The objective was to investigate the impact of the bioaugmentation on chain elongation process using glycerol, lactate and lactose as substrates in an open culture fermentation. In the batch trials the highest selectivity for chain elongation product, i.e. caproate, was observed in trials inoculated with co-culture of Megasphaera elsdenii and Eubacterium limosum grown on glycerol (28.6 %), and in non-bioaugmented open culture run on lactose + lactate (14.8 %). The results showed that E. limosum, out of two bioaugmented strains, was able to survive in the open culture. A continuous open culture fermentation of glycerol led to caproate and 1,3-propanediol (1,3-PDO) formation, while lactate addition led to 1,3-PDO and short chain carboxylates production. Moving the process into batch mode triggered even-carbon chain elongation. Presence of E. limosum promoted odd-carbon chain elongation and valerate production. IFC combined with ML enabled the discrimination of Eubacterium cells from other microbial strains during the process.

Data udostępnienia online

01.12.2023

Strony (od-do)

130123-1 - 130123-10

DOI

10.1016/j.biortech.2023.130123

URL

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960852423015511?via%3Dihub

Uwagi

Article Number: 130123

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

czasopismo hybrydowe

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

przed opublikowaniem

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

11,4 [Lista 2022]

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.