W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

The use of image analysis to study the effect of moisture content on the physical properties of grains

Autorzy

[ 1 ] Instytut Konstrukcji Maszyn, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.9] Inżynieria mechaniczna

Rok publikacji

2024

Opublikowano w

Scientific Reports

Rocznik: 2024 | Tom: vol. 14

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • artificial neural network
  • image analysis
  • moisture content
  • overall dimensions
  • physical properties
Streszczenie

EN Designing machines and equipment for post-harvest operations of agricultural products requires information about their physical properties. The aim of the work was to evaluate the possibility of introducing a new approach to predict the moisture content in bean and corn seeds based on measuring their dimensions using image analysis using artificial neural networks (ANN). Experimental tests were carried out at three levels of wet basis moisture content of seeds: 9, 13 and 17%. The analysis of the results showed a direct relationship between the wet basis moisture content and the main dimensions of the seeds. Based on the statistical analysis of the seed material, it was shown that the characteristics examined have a normal or close to normal distribution, and the seed material used in the investigation is representative. Furthermore, the use of artificial neural networks to predict the wet basis moisture content of seeds based on changes in their dimensions has an efficiency of 82%. The results obtained from the method used in this work are very promising for predicting the moisture content.

Strony (od-do)

11673-1 - 11673-15

DOI

10.1038/s41598-024-60852-7

URL

https://www.nature.com/articles/s41598-024-60852-7

Uwagi

Article number: 11673

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja autorska

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

4,6 [Lista 2022]

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.