W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Ultrasound Assisted Drying of Apples – Process Kinetics, Energy Consumption and Product Quality

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ D ] doktorant | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[7.6] Nauki chemiczne

Rok publikacji

2024

Opublikowano w

Drying Technology

Rocznik: 2024 | Tom: vol. 42 | Numer: no. 11

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • ultrasound drying
  • convective drying
  • kinetics
  • mathematical modelling
  • energy consumption
  • quality
  • apples
Streszczenie

EN Convective drying is a method of preserving fruit. Due to the low energy efficiency of the dryers, it is also one of the most energy intensive. For this reason, modern drying techniques are being sought. They are required to be energy efficient, sustainable and produce high quality products. The aim of this work was to determine the effect of ultrasound on the kinetics and energy consumption of convective drying of apples and the quality of the products. The convective drying process and two US-convective processes with different ultrasonic power were tested. Three apple varieties were dried. Drying kinetics, energy consumption, and product quality (water activity and color change) were compared for the tested processes. Drying kinetics was mathematically modeled. The use of ultrasound accelerated the process in each case. The drying time was reduced and the speed of the process increased. This increase was mainly due to the vibration effect, which caused an increase in the mass transfer coefficient. The use of ultrasound resulted in a decrease in the water activity of the product and a decrease in the color change of the dried material compared to that obtained by the convection method.

Data udostępnienia online

09.08.2024

Strony (od-do)

1757 - 1765

DOI

10.1080/07373937.2024.2388305

URL

https://doi.org/10.1080/07373937.2024.2388305

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

100

Impact Factor

2,7 [Lista 2023]

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.