W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

Analysis and Modeling of the Onion Peeling Process in the Blowing Compressed Air Method

Autorzy

[ 1 ] Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Instytut Maszyn Roboczych i Pojazdów Samochodowych, Wydział Inżynierii Lądowej i Transportu, Politechnika Poznańska | [ SzD ] doktorant ze Szkoły Doktorskiej | [ E ] pracownik emerytowany

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.9] Inżynieria mechaniczna

Rok publikacji

2023

Opublikowano w

Processes

Rocznik: 2023 | Tom: vol. 11 | Numer: iss. 11

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • onion
  • peeling
  • compressed air
  • peel
  • waste
  • non-linear regression
Streszczenie

EN This paper presents the relationship between the efficiency of the process of onion peeling and the amount of waste generated in the process. The research was carried out on a pilot test stand for onion peeling. The process variables were the value of the compressed air pressure (p) and the value of the flow opening time through the control valve (t). The experiment took into account the influence of the onion diameter (d0) and its hardness (H). The obtained results were subjected to statistical analysis. Standard deviations were of the percentage loss of onion mass in the form of the peel removed in the onion peeling process in relation to the obtained average values. Tukey’s multiple comparison test was performed in order to identify the importance of individual process variables on the final effect of onion peeling. This was the basis for the development of a predictive model in the form of a non-linear regression Mp = f(p,t,d0,H), which is a mathematical description of the onion peeling process. Finally, the response surface area of the relationship between analyzed variables was determined. The results of research show that the peeling efficiency of the onion and waste of peel mass depend on the compressed air pressure. Extending the onion blowing time does not improve the process efficiency, while the hardness and size of the onion are irrelevant to the process.

Strony (od-do)

3138-1 - 3138-15

DOI

10.3390/pr11113138

URL

https://www.mdpi.com/2227-9717/11/11/3138

Uwagi

Article number: 3138

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

100

Impact Factor

2,8

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.