Wpływ rodanku sodu i trójetyloaminy na wybrane cechy fizykomechaniczne zapraw cementowych
[ 1 ] Instytut Konstrukcji Budowlanych, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska, Politechnika Poznańska | [ P ] employee
2016
scientific article
polish
- rodanek sodu
- trójetyloamina
- domieszka przeciwmrozowa
- zaprawa cementowa
- sodium thiocyanate
- triethylamine
- anti-freeze admixture
- cement mortar
PL Rodanek sodu (NaSCN) oraz trójetyloamina (TEA) są często stosowane jako podstawowe składowe domieszek przyspieszających wiązanie i twardnienie cementu. Są to klasyczne domieszki „przeciwmrozowe”. W przypadku zapraw skuteczność tych domieszek, w zależności od zakresu dozowania, często nie jest precyzyjnie przez producenta określona, czego skutkiem są nie zawsze zgodne z oczekiwaniami efekty działania. Podjęto zatem próbę oceny skuteczności działania oraz optymalizacji dozowania rodanku sodu oraz trójetyloaminy. W artykule przedstawiono wyniki badań wpływu tych substancji na wytrzymałość na ściskanie (1-, 2- i 28-dniową) normowej zaprawy cementowej, zawartość powietrza w świeżej zaprawie oraz odporność na cykliczne zamrażanie (150 cykli).
EN Sodium thiocyanate (NaSCN) and triethylamine (TEA) are frequently used as the basic components of admixtures which accelerate setting and curing of cement. These are classical “antifreeze” admixtures. Depending on the dosage (especially in case of mortars) their efficiency is often not precisely specified by manufacturer, which results in the effects not always consistent with the expectations. Therefore an attempt has been made to assess the efficiency of the admixtures and optimize their dosing. This paper presents the results of the impact of different amounts of sodiumthiocyanate and triethylamine added to the standardized cement mortar, on its compressive strength (after 1, 2 and 28 days), air content in the fresh mortar and resistance to cyclic freezing (150 cycles).
48 - 50
8