W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Rozprawa doktorska

Pobierz BibTeX

Tytuł

Wpływ ekstraktu z owoców Sapindus mukorossi na biodegradację halogenowanych związków aromatycznych

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ D ] doktorant

Promotor

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Recenzenci

Wariant tytułu

EN Influence of the extract from Sapindus mukorossi fruits on halogenated aromatic compounds biodegradation

Język

polski

Słowa kluczowe
PL
  • bakterie
  • biodegradacja
  • halogenowane związki aromatyczne
  • saponiny
  • właściwości powierzchniowe komórek
EN
  • bacteria
  • biodegradation
  • cell surface properties
  • halogenated aromatic compounds
  • saponins
Streszczenie

PL Halogenowane związki aromatyczne (HZA) należą do trwałych i niebezpiecznych zanieczyszczeń środowiska naturalnego. Celem pracy było określenie wpływu ekstraktu roślinnego zawierającego saponiny na biodegradację izomerów chlorotoluenu oraz 4-halohenowanych pochodnych fenolu. Zrealizowane badania obejmowały izolację z próbek środowiskowych szczepów bakteryjnych biodegradujących HZA. Ponadto po dokonaniu charakterystyki ekstraktów roślinnych z trzech różnych surowców roślinnych do dalszych badań wybrano ekstrakt z owoców Sapindus mukorossi. Uzyskane wyniki wykazały korzystny wpływ ekstraktu na biodegradację pochodnych fenolu przez mikroorganizmy obecne w wodzie rzecznej. Stwierdzono również efektywną biodegradację chlorotoluenu w obecności ekstraktu. Zaobserwowano również istotne zmiany we właściwościach powierzchniowych komórek szczepów biorących udział w biodegradacji HZA. Uzyskane wyniki wskazują na znaczny potencjał ekstraktu z S. mukorossi na zwiększenie biodegradacji HZA.

EN Halogenated aromatic compounds (HACs) are persistent and dangerous pollutants of natural environment. The aim of the thesis was to determine the influence of plant extract containing saponins on biodegradation of chlorotoluene isomers and 4-halogenated derivatives of phenol. The study included isolation from environmental samples the bacterial strains capable to biodegrade the HACs. Furthermore, after characterization of the plant extracts from three different plant sources, the extract from Sapindus mukorossi fruit was selected for further experiments. The results showed the beneficial effect of the extract on the biodegradation of phenol derivatives by microorganisms from river water. An effective biodegradation of chlorotoluene was observed in the presence of the extract. Significant changes in surface properties of HACs biodegradable strains have also been observed. The obtained results indicate a significant potential of S. mukorossi extract to increase the biodegradation of HACs.

Liczba stron

156

Dziedzina wg OECD

nauki chemiczne

Dyscyplina wg KBN

technologia chemiczna

Sygnatura rozprawy w wersji drukowanej

DrOIN 1853

Katalog on-line

to20189986

Pełny tekst rozprawy doktorskiej

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Pierwsza recenzja

Katarzyna Hupert-Kocurek

Miejsce

Katowice, Polska

Data

30.05.2017

Język

polski

Tekst recenzji

Pobierz plik

Poziom dostępu do recenzji

publiczny

Druga recenzja

Jan Hupka

Miejsce

Gdańsk, Polska

Data

17.06.2017

Język

polski

Tekst recenzji

Pobierz plik

Poziom dostępu do recenzji

publiczny

Status rozprawy

rozprawa doktorska

Miejsce obrony

Poznań, Polska

Data obrony

10.10.2017

Jednostka nadająca tytuł

Rada Wydziału Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej

Uzyskany tytuł

doktor nauk chemicznych w dyscyplinie: technologia chemiczna

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.