Wpływ ekstraktu z owoców Sapindus mukorossi na biodegradację halogenowanych związków aromatycznych
[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ D ] doktorant
[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik
EN Influence of the extract from Sapindus mukorossi fruits on halogenated aromatic compounds biodegradation
polski
- bakterie
- biodegradacja
- halogenowane związki aromatyczne
- saponiny
- właściwości powierzchniowe komórek
- bacteria
- biodegradation
- cell surface properties
- halogenated aromatic compounds
- saponins
PL Halogenowane związki aromatyczne (HZA) należą do trwałych i niebezpiecznych zanieczyszczeń środowiska naturalnego. Celem pracy było określenie wpływu ekstraktu roślinnego zawierającego saponiny na biodegradację izomerów chlorotoluenu oraz 4-halohenowanych pochodnych fenolu. Zrealizowane badania obejmowały izolację z próbek środowiskowych szczepów bakteryjnych biodegradujących HZA. Ponadto po dokonaniu charakterystyki ekstraktów roślinnych z trzech różnych surowców roślinnych do dalszych badań wybrano ekstrakt z owoców Sapindus mukorossi. Uzyskane wyniki wykazały korzystny wpływ ekstraktu na biodegradację pochodnych fenolu przez mikroorganizmy obecne w wodzie rzecznej. Stwierdzono również efektywną biodegradację chlorotoluenu w obecności ekstraktu. Zaobserwowano również istotne zmiany we właściwościach powierzchniowych komórek szczepów biorących udział w biodegradacji HZA. Uzyskane wyniki wskazują na znaczny potencjał ekstraktu z S. mukorossi na zwiększenie biodegradacji HZA.
EN Halogenated aromatic compounds (HACs) are persistent and dangerous pollutants of natural environment. The aim of the thesis was to determine the influence of plant extract containing saponins on biodegradation of chlorotoluene isomers and 4-halogenated derivatives of phenol. The study included isolation from environmental samples the bacterial strains capable to biodegrade the HACs. Furthermore, after characterization of the plant extracts from three different plant sources, the extract from Sapindus mukorossi fruit was selected for further experiments. The results showed the beneficial effect of the extract on the biodegradation of phenol derivatives by microorganisms from river water. An effective biodegradation of chlorotoluene was observed in the presence of the extract. Significant changes in surface properties of HACs biodegradable strains have also been observed. The obtained results indicate a significant potential of S. mukorossi extract to increase the biodegradation of HACs.
156
nauki chemiczne
technologia chemiczna
DrOIN 1853
publiczny
Katarzyna Hupert-Kocurek
Katowice, Polska
30.05.2017
polski
publiczny
Jan Hupka
Gdańsk, Polska
17.06.2017
polski
publiczny
rozprawa doktorska
Poznań, Polska
10.10.2017
Rada Wydziału Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej
doktor nauk chemicznych w dyscyplinie: technologia chemiczna