W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Rozprawa doktorska

Pobierz BibTeX

Tytuł

Właściwości przetwórcze i użytkowe kompozytów polilaktydowych modyfikowanych makuchami lnianymi

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii Materiałów, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Promotor

[ 1 ] Instytut Technologii Materiałów, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Promotor pomocniczy

[ 1 ] Instytut Technologii Materiałów, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Recenzenci

Wariant tytułu

EN Performance and processing properties of polylactide-based composites modified by linseed cake

Język

polski

Słowa kluczowe
PL
  • polilaktyd
  • makuchy lniane
  • właściwości mechaniczne
  • napełniacz odpadowy
EN
  • Polylactide
  • linseed cake
  • mechanical properties
  • waste filler
Streszczenie

PL Przedmiotem pracy są kompozyty polilaktydowe modyfikowane makuchami lnianymi. Celem pracy było zbadanie hipotezy, że olej zawarty w makuchach plastyfikuje PLA oraz opisanie oddziaływania napełniacza na polimer i potencjału jego aplikacyjnego. W ramach pracy wytworzono próbki kompozytowe i badano ich mikrostrukturę, właściwości mechaniczne i termomechaniczne, palność, podatność na degradację termiczną, właściwości cierne oraz proces krystalizacji. Oceniono zmiany ich właściwości pod wpływem przyspieszonego starzenia. Podjęto próbę kontroli migracji oleju z napełniacza do osnowy przy użyciu poli(alkoholu winylowego). Na podstawie wyników potwierdzono hipotezę badawczą. Wykazano, że olej lniany częściowo rozpuszcza się w osnowie PLA, a badane kompozyty są odporne na kruche pękanie, mają też dobre właściwości przetwórcze i eksploatacyjne oraz ulegają degradacji hydrolitycznej. Stwierdzono, że makuchy lniane mogą być stosowane jako modyfikujący napełniacz polilaktydu.

EN The subject of the thesis are polylactide-based composites modified by linseed cake. The study aimed to test the hypothesis that the linseed oil contained by the filler plasticizes PLA as well as to describe the application potential of linseed cake. Prepared composite samples were subjected to microstructure evaluation as well as assessment of mechanical, thermomechanical properties, burning behavior and crystallization. The changes induced by accelerated weathering were also studied. The migration of oil from the filler particles to the matrix was limited by poly(vinyl alcohol) modification. The results of the study confirmed the hypothesis. It was also shown that linseed oil is partially miscible with PLA. The studied composites can be characterized with reduced brittleness, good processing properties and performance as well as compostability. Linseed cake is a valuable resource for polymer processing industry.

Liczba stron

190

Dziedzina wg OECD

inżynieria mechaniczna

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

inżynieria mechaniczna

Sygnatura rozprawy w wersji drukowanej

DrOIN 2202

Katalog on-line

to2023500577

Pełny tekst rozprawy doktorskiej

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Pierwsza recenzja

Stanisław Kuciel

Miejsce

Kraków, Polska

Data

22.08.2022

Język

polski

Tekst recenzji

Pobierz plik

Poziom dostępu do recenzji

publiczny

Druga recenzja

Rafał Malinowski

Miejsce

Toruń, Polska

Data

01.08.2022

Język

polski

Tekst recenzji

Pobierz plik

Poziom dostępu do recenzji

publiczny

Trzecia recenzja

Joanna Ryszkowska

Miejsce

Warszawa, Polska

Data

26.07.2022

Język

polski

Tekst recenzji

Pobierz plik

Poziom dostępu do recenzji

publiczny

Status rozprawy

rozprawa doktorska

Miejsce obrony

Poznań, Polska

Data obrony

07.10.2022

Jednostka nadająca tytuł

Rada Dyscypliny Inżynieria Mechaniczna Politechniki Poznańskiej

Uzyskany tytuł

doktor nauk inżynieryjno-technicznych w dyscyplinie: inżynieria mechaniczna

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.