Wytwarzanie emulsji W/O i O/W przy użyciu membran dynamicznych
[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ D ] phd student
[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] employee
EN Formation of W/O and O/W emulsions using dynamic membranes
polish
- hydrofobowa membrana dynamiczna
- emulsje
- woda w oleju
- emulgacja membranowa premiksu
- DMTS
PL Badania były ukierunkowane na udoskonalenie procesu emulgacji membranowej premiksu przy użyciu membran dynamicznych (DMTS). Zaprojektowano i zbudowano urządzenie do wytwarzania emulsji metodą DMTS. Do homogenizacji emulsji W/O opracowano membrany dynamiczne o zróżnicowanej zwilżalności powierzchni. W tym celu wykorzystano hydrofilowe i hydrofobowe kulki szklane, cząstki polipropylenu, polietylenu i poli(chlorku winylu). Wykazano, że wytwarzanie emulsji W/O należy prowadzić z wykorzystaniem membran hydrofobowych. Ustalono, że głównym czynnikiem wpływającym na średnice kropel emulsji jest prędkość jej przepływu przez membranę DMTS. Zmiana składu emulsji ma wpływ zarówno na wydajność procesu jak i rozmiar kropel emulsji. Uzyskane wyniki badań zostały przedstawione w postaci równań korelacyjnych pozwalających przewidywać bezwymiarową średnicę kropel oraz spadki ciśnienia podczas przetłaczania emulsji przez membrany dynamiczne w oparciu o znajomość modułów bezwymiarowych.
EN Studies carried out were aimed at improving the premix emulsification by dynamic membrane process (DMTS). A device for producing emulsions with the DMTS method was designed and built. For the homogenization of W/O emulsions, dynamic membranes with varying surface wettability were designed. To this end, hydrophilic and hydrophobic glass beads; polypropylene, polyethylene and poly(vinyl chloride) particles were used. It was established that the production of W/O emulsions should be carried out using hydrophobic membranes. Studies revealed that the main factor affecting emulsion droplet diameters was the velocity of emulsion flow through the DMTS membrane. Changing the composition of the emulsion affects both the efficiency of the process and the size of emulsion droplets. The results of the experimental studies were presented in the form of correlation equations which makes it possible to predict the dimensionless droplet diameter and pressure drops during during emulsion passing through dynamic membranes based on the calculated dimensionless quantities.
169
chemical sciences
DrOIN 2275
public
Marek Dziubiński
Łódź, Polska
15.07.2023
polish
public
Daniel Janecki
Opole, Polska
13.07.2023
polish
public
Jolanta Szoplik
Szczecin, Polska
12.07.2023
polish
public
dissertation
Poznań, Polska
03.10.2023
Rada Dyscypliny Nauki Chemiczne Politechniki Poznańskiej
doktor nauk ścisłych i przyrodniczych w dyscyplinie: nauki chemiczne