W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

Comparative Analysis of the Coffee and Cocoa Industry By-Products on the Performance of Polyethylene-Based Composites

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii Materiałów, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.9] Inżynieria mechaniczna

Rok publikacji

2023

Opublikowano w

Waste and Biomass Valorization

Rocznik: 2023 | Tom: vol. 14 | Numer: iss. 8

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • agro-waste-polymer composite
  • spent coffee grounds
  • cocoa husk
  • polyethylene
  • DMA, toughness, tensile strength
Streszczenie

EN The application of plant-based by-products from the food industry as minimally processed functional fillers for polymeric composites is an increasingly popular trend among researchers and manufacturers. While minimizing the preprocessing of lignocellulosic fillers leads to an increase in the sustainability of the overall composite and a decrease of the carbon footprint, filler modification is usually indispensable to obtaining sufficient mechanical and thermomechanical properties of a composite. The goal of the presented study was a comprehensive analysis of the structure, mechanical and thermal performance of polyethylene-based (PE) composites with spent coffee grounds (FK) and cocoa husks (KK). Differential scanning calorimetry (DSC) measurements showed the antioxidant activity of both fillers, extending the oxidation induction time by 100% (54 min) compared to pure PE (20 min). Composites with up to 5 wt% of the filler were characterized by low porosity (0.5%) and revealed tensile strength of about 20 MPa, which is comparable with the results of unmodified PE. However, the materials' ductility was affected, reducing elongation at break and tensile toughness by two orders of magnitude. In order to quantify changes in adhesion at the interface, a comprehensive analysis of thermomechanical parameters based on dynamic mechanical analysis (DMA) was carried out, including the assessment of interactions on the interface of the composite caused by the increase in free volume inside composites' structure.

Data udostępnienia online

18.01.2023

Strony (od-do)

2691 - 2706

DOI

10.1007/s12649-023-02041-7

URL

https://link.springer.com/article/10.1007/s12649-023-02041-7

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

czasopismo hybrydowe

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

przed opublikowaniem

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

70

Impact Factor

3,2 [Lista 2022]

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.