Wpływ stężenia maltodekstryny na stabilność i właściwości reologiczne emulsji
[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ S ] student | [ P ] employee
2024
chapter in monograph / paper
polish
- emulsje
- maltodekstryna
- gumka ksantanowa
PL Współczesny przemysł spożywczy i farmaceutyczny na szeroką skalę wykorzystuje maltodekstryny (MT) ze względu na ich obiecujące właściwości fizykochemiczne i reologiczne. Jednym z kluczowych obszarów badań w dziedzinie nauk przyrodniczych i inżynieryjnych jest analiza wpływu składników na właściwości reologiczne emulsji. Rozpoznanie, w jaki sposób stężenie maltodekstryny wpływa na właściwości reologiczne emulsji ma istotne znaczenie w kontekście rozwijania nowych metod produkcji, poprawy stabilności emulsji oraz zwiększenia efektywności procesów technologicznych. Celem pracy jest analiza wpływu stężenia maltodekstryny o równoważniku dekstrozy (DE = 17-20) na właściwości reologiczne emulsji typu o/w z jej dodatkiem stabilizowanych dodatkowo Tweenen 40.
58 - 59
20