Depending on the amount of data to process, file generation may take longer.

If it takes too long to generate, you can limit the data by, for example, reducing the range of years.

Chapter

Download BibTeX

Title

Wpływ drgań mechanicznych i 1-MCP na jakość nektaryn płaskoowocowych

Authors

[ 1 ] Instytut Maszyn Roboczych i Pojazdów Samochodowych, Wydział Inżynierii Lądowej i Transportu, Politechnika Poznańska | [ P ] employee

Scientific discipline (Law 2.0)

[2.7] Civil engineering, geodesy and transport

Year of publication

2022

Chapter type

abstract

Publication language

polish

Keywords
PL
  • nektaryna
  • drgania mechaniczne
  • shelf-life
  • 1-MCP
Abstract

PL Nektaryny należą do jednych z bardziej popularnych owoców, cenionych przez konsumentów i producentów. Odmiany płaskoowocowe (dyskowe) to nowy trend w hodowli sadowniczej. To owoce typowo deserowe, wygodne do spożycia ze względu na kształt oraz pestkę o małym rozmiarze, łatwo odchodzącą od miąższu. Nektaryny, a zwłaszcza jej odmiany płaskoowocowe, są delikatne, wrażliwe na uszkodzenia podczas zbioru i transportu, co rzutuje na ich jakość w czasie dystrybucji. Aby poprawić trwałość shelf-life stosuje się inhibitory etylenu, jak 1-MCP, preparat opóźniający dojrzewanie i mięknięcie owoców. Celem pracy była ocena wpływu drgań mechanicznych podczas transportu oraz atmosfery 1-MCP na jakość nektaryn płaskoowocowych. W badaniach wykorzystano nektaryny płaskoowocowe ‘Flateryna’ (Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda). Połowę badanych owoców poddano działaniu atmosfery 1-MCP, a następnie w każdej partii połowę nektaryn poddano drganiom mechanicznym (12Hz, 6h). W badaniach wykorzystano symulator drgań z silnikiem sterowanym falownikiem z elementami elastycznego zawieszenia, zintegrowany z komputerowym układem sterowniczym. Ocenę jakości nektaryn prowadzono na surowcu świeżym, poddanym działaniu 1-MCP i/lub drganiom po pierwszym dniu oraz po 7 dniach (shelf-life w warunkach chłodniczych). Analiza obejmowała pomiar parametrów barwy, tekstury, masy, wartości pH, kwasowości, zawartości suchej masy, ekstraktu, polifenoli oraz aktywności przeciwutleniającej. Oceniane parametry zmieniały się podczas przechowywania, w zależności od zastosowania drgań mechanicznych i 1-MCP. Tekstura owoców obniżyła się, zwłaszcza w próbach nie traktowanych 1-MCP. We wszystkich wariantach doświadczenia, w wyniku przechowywania wartość pH wzrosła, a kwasowość miareczkowa obniżyła się. Zawartość ekstraktu refraktometrycznego i suchej masy zwiększyła się, zwłaszcza w próbach wytrząsanych, co było związane m.in. z utratą masy owoców. Po 7-dniowym przechowywaniu, odnotowano wzrost zawartości polifenoli oraz poziomu aktywności przeciwutleniającej. Przechowywanie shelf-life miało istotny statystycznie wpływ na prawie wszystkie badane parametry. Zastosowanie 1-MCP wpłynęło istotnie na zmiany tekstury, pH, ekstraktu i zawartości polifenoli, zaś drgania mechaniczne na zmiany masy, tekstury, suchej masy, zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej.

Pages (from - to)

52 - 52

URL

https://ciitt.up.poznan.pl/upload/PUBLIKACJE/IIIWKNG_streszczenia.pdf#page=52

Book

III Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce „Partnerstwo nauki i przemysłu źródłem rozwoju”

Presented on

III Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce „Partnerstwo nauki i przemysłu źródłem rozwoju”, 9-10.06.2022, Poznań, Polska

Open Access Mode

publisher's website

Open Access Text Version

final published version

This website uses cookies to remember the authenticated session of the user. For more information, read about Cookies and Privacy Policy.