Wpływ drgań mechanicznych i 1-MCP na jakość nektaryn płaskoowocowych
[ 1 ] Instytut Maszyn Roboczych i Pojazdów Samochodowych, Wydział Inżynierii Lądowej i Transportu, Politechnika Poznańska | [ P ] employee
2022
abstract
polish
- nektaryna
- drgania mechaniczne
- shelf-life
- 1-MCP
PL Nektaryny należą do jednych z bardziej popularnych owoców, cenionych przez konsumentów i producentów. Odmiany płaskoowocowe (dyskowe) to nowy trend w hodowli sadowniczej. To owoce typowo deserowe, wygodne do spożycia ze względu na kształt oraz pestkę o małym rozmiarze, łatwo odchodzącą od miąższu. Nektaryny, a zwłaszcza jej odmiany płaskoowocowe, są delikatne, wrażliwe na uszkodzenia podczas zbioru i transportu, co rzutuje na ich jakość w czasie dystrybucji. Aby poprawić trwałość shelf-life stosuje się inhibitory etylenu, jak 1-MCP, preparat opóźniający dojrzewanie i mięknięcie owoców. Celem pracy była ocena wpływu drgań mechanicznych podczas transportu oraz atmosfery 1-MCP na jakość nektaryn płaskoowocowych. W badaniach wykorzystano nektaryny płaskoowocowe ‘Flateryna’ (Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda). Połowę badanych owoców poddano działaniu atmosfery 1-MCP, a następnie w każdej partii połowę nektaryn poddano drganiom mechanicznym (12Hz, 6h). W badaniach wykorzystano symulator drgań z silnikiem sterowanym falownikiem z elementami elastycznego zawieszenia, zintegrowany z komputerowym układem sterowniczym. Ocenę jakości nektaryn prowadzono na surowcu świeżym, poddanym działaniu 1-MCP i/lub drganiom po pierwszym dniu oraz po 7 dniach (shelf-life w warunkach chłodniczych). Analiza obejmowała pomiar parametrów barwy, tekstury, masy, wartości pH, kwasowości, zawartości suchej masy, ekstraktu, polifenoli oraz aktywności przeciwutleniającej. Oceniane parametry zmieniały się podczas przechowywania, w zależności od zastosowania drgań mechanicznych i 1-MCP. Tekstura owoców obniżyła się, zwłaszcza w próbach nie traktowanych 1-MCP. We wszystkich wariantach doświadczenia, w wyniku przechowywania wartość pH wzrosła, a kwasowość miareczkowa obniżyła się. Zawartość ekstraktu refraktometrycznego i suchej masy zwiększyła się, zwłaszcza w próbach wytrząsanych, co było związane m.in. z utratą masy owoców. Po 7-dniowym przechowywaniu, odnotowano wzrost zawartości polifenoli oraz poziomu aktywności przeciwutleniającej. Przechowywanie shelf-life miało istotny statystycznie wpływ na prawie wszystkie badane parametry. Zastosowanie 1-MCP wpłynęło istotnie na zmiany tekstury, pH, ekstraktu i zawartości polifenoli, zaś drgania mechaniczne na zmiany masy, tekstury, suchej masy, zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej.
52 - 52
publisher's website
final published version