W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

The influence of cellulose insulation aging degree on its water sorption properties and bubble evolution

Autorzy

[ 1 ] Instytut Elektroenergetyki, Wydział Elektryczny, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Rok publikacji

2010

Opublikowano w

IEEE Transactions on Dielectrics and Electrical Insulation

Rocznik: 2010 | Tom: vol. 17 | Numer: no. 3

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • power transformer insulation
  • bubbles
  • moisture
  • aging
  • temperature
Streszczenie

EN The paper concerns the issue of water in a oil-paper insulating system of a transformer. The author described the influence of Kraft paper ageing on its water sorption and desorption properties. The research was done for new and substantially aged paper. The paper ageing degree was described by means of the cellulose polymerization degree. Volume absorption and line sorption of new and aged paper were investigated. The research was done taking into consideration moisture distribution in the transformer's insulating system and possibilities to generate a particular kind of water desorption called the bubble effect. The article discusses this effect, which is dangerous for the transformer. The author refers to factors which affect the initiation temperature of the bubble effect. Moreover, the article presents research results of the bubble effect initiation temperature for new and aged paper as a function of water content in paper insulation. Formulae describing the initiation temperature of the bubble effect are given for some assumed conditions.

Strony (od-do)

906 - 912

DOI

10.1109/TDEI.2010.5492265

URL

https://ieeexplore.ieee.org/document/5492265

Impact Factor

1,477

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.