W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

Structural Properties of Bacterial Cellulose Film Obtained on a Substrate Containing Sweet Potato Waste

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[7.6] Nauki chemiczne

Rok publikacji

2022

Opublikowano w

Crystals

Rocznik: 2022 | Tom: vol. 12 | Numer: iss. 9

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • bacterial cellulose
  • crystallinity
  • polymerization degree
  • porosity
  • sweet potato waste
Streszczenie

EN The paper presents the results of research on the microstructure of bacterial cellulose (BC-SP) obtained on a medium containing sweet potato peel, which was compared to cellulose obtained on a synthetic medium containing sucrose and peptone (BC-N). The properties of cellulose were analyzed using the methods: size exclusion chromatography (SEC), X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscope (SEM), and computer microtomograph (X-ray micro-CT). BC-SP was characterized by a higher degree of polymerization (5680) and a lower porosity (1.45%) than BC-N (4879, 3.27%). These properties give great opportunities to cellulose for various applications, e.g., the production of paper or pulp. At the same time, for BC-SP, a low value of relative crystallinity was found, which is an important feature from the point of view of the mechanical properties of the polymer. Nevertheless, these studies are important and constitute an important source of knowledge on the possibility of using cheap waste plant materials as potential microbiological substrates for the cultivation of cellulose-synthesizing micro-organisms with specific properties.

Data udostępnienia online

25.08.2022

Strony (od-do)

1191-1 - 1191-9

DOI

10.3390/cryst12091191

URL

https://www.mdpi.com/2073-4352/12/9/1191

Uwagi

Article number: 1191

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Data udostępnienia

25.08.2022 (Data domniemana)

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

70

Impact Factor

2,7

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.