W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

Determination of the contents of bioactive compounds in St. John’s wort (Hypericum perforatum): Comparison of commercial and wild samples

Autorzy

[ 1 ] Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Instytut Chemii i Elektrochemii Technicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ S ] student | [ SzD ] doktorant ze Szkoły Doktorskiej | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[7.6] Nauki chemiczne

Rok publikacji

2023

Opublikowano w

Open Chemistry

Rocznik: 2023 | Tom: vol. 21 | Numer: iss. 1

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • hypericum perforatum
  • hypericin
  • pseudohypericin
  • antioxidant properties
  • antidepression properties
Streszczenie

EN St. John’s wort (Hypericum perforatum) is a medicinal plant with a rich history of traditional use. It has been shown to possess a range of beneficial health properties, including antioxidant and anti-inflammatory activities. In this study, the content of flavonoids and the antioxidant activity of commercially available dried and wild-grown samples were analyzed using the LC–MS/MS method. In addition, these samples were evaluated for their functional constituents, such as phenolic acids (ferulic, caffeic, chlorogenic, and gallic acids), quercetin, rutin, pseudohypericin, and hypericin using the liquid chromatography tandem mass spectrometrymethod. The most important antioxidant constituents in the samples analyzed were polyphenols with chlorogenic acid as the predominant compound. The content of the most important biocomponents with antidepressant activity was also analyzed. The results suggest that wild plants exposed tomore stress factors have higher amount of compounds with antidepressant effects than plants grown in controlled conditions.

Strony (od-do)

20220347-1 - 20220347-8

DOI

10.1515/chem-2022-0347

URL

https://doi.org/10.1515/chem-2022-0347

Uwagi

Article number: 20220347

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

70

Impact Factor

2,1

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.