W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

The Effects of Various Food Products on Bisphosphonate’s Availability

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Physiolution GmbH, Walther-Rathenau-Straße 49 a, 17489 Greifswald, Germany | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[7.6] Nauki chemiczne

Rok publikacji

2022

Opublikowano w

Pharmaceutics

Rocznik: 2022 | Tom: vol. 14 | Numer: iss. 4

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • bisphosphonates
  • gastrointestinal absorption
  • drug bioavailability
Streszczenie

EN The bioavailability of orally administered bisphosphonates is very low (<1%) due to their short absorption window in the proximal duodenum and high affinity for food. Food ingredients are able to bind the drug, but the presence of food extends the residence time of bisphosphonates in the absorption window. Therefore, the main goal of this study is to select a group of food products that are characterized by low binding affinity to bisphosphonates and thus will not reduce their availability upon concomitant administration. For this purpose, a combination of three methods was applied: (1) evaluation of sorption capacity for rows of digested food samples in a simulated intestinal environment; (2) evaluation of drug availability in simulated chyme; and (3) evaluation of drug availability using a simulating needle device. The results indicate that food products such as egg white and white bread are most suitable for consumption during oral bisphosphonate intake.

Data udostępnienia online

27.03.2022

Strony (od-do)

717-1 - 717-9

Opis fizyczny

Article number: 717

DOI

10.3390/pharmaceutics14040717

URL

https://doi.org/10.3390/pharmaceutics14040717

Uwagi

Article number: 717

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Data udostępnienia

27.03.2022

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

100

Impact Factor

5,4

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.