W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Surface properties of the derivatives of lysosomotropic substances againts other quaternary ammonium salts

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Rok publikacji

2009

Opublikowano w

Advances in Colloid and Interface Science

Rocznik: 2009 | Tom: vol. 151 | Numer: iss. 1-2

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • quaternary ammonium salts
  • lysosomotropic substances
  • chemical structure–surface activity relationship
  • reorientation model
Streszczenie

EN Equilibrium adsorption at the air/water interface of cationic surfactants belonging in the group of quaternary ammonium bromides was studied. Quaternary ammonium salts, derivatives of lysosomotropic substances with different alkyl chain numbers and hydrophobicities were investigated. Surface properties of considered compounds, were examined and presented against other quaternary ammonium bromides of different chemical structure and with different number of alkyl chains in the molecule. The Frumkin equation and reorientation model were used for a quantitative description of the process of their adsorption. It was found that considered biologically active derivatives reveal strong surface activity. Chemical structure–surface activity relationship was analyzed and referenced to biological activity. Symmetry of the molecules resulting from the number of alkyl chains is the factor determining the behavior of the surfactants at the air/water interface as well as in the bulk. Surfactants with asymmetrical structure show a strong tendency to reorientation, in opposite to tetraalkylammonium bromides and double chain surfactants. Furthermore, the role of ester bond was emphasized.

Strony (od-do)

49 - 56

DOI

10.1016/j.cis.2009.07.006

URL

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000186860900058X

Impact Factor

5,675

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.