W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Surface and micellar properties of the mixtures containing esterquats

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Rok publikacji

2012

Opublikowano w

Fluid Phase Equilibria

Rocznik: 2012 | Tom: vol. 325

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • Esterquats
  • Adsorption from surfactant mixtures
Streszczenie

EN The main goal of the presented study was to analyze the adsorption properties of mixed surfactant systems containing the esterquats which are biologically active and show strong surface activity in the single surfactant solutions. The subjects of investigations were following cationic surfactants: fatty acids N,N-dimethylaminoethylesters methobromides (DMM-n), fatty acids N,N-dimethylaminopropylesters methobromides (DMPM-n), and fatty acids 1-dimethylamino-2-propyl methobromides (DMP 2M-n) with different alkyl chain length. Sodium dodecylbenzenesulfonate (DBSNa) was used as anionic surfactant. Two types of mixed equimolar systems were considered: mixtures containing two esterquats as well as cationic + anionic mixtures i.e. systems containing an esterquat and DBSNa. The equilibrium and dynamic surface tension data for all the binary systems considered were studied and interpreted. Moreover, dynamic light scattering method was used to determine micelles size. In the case of some mixed systems the synergism in reduction of the surface tension and critical micelle concentration was evidenced. Kinetics of micelle dissociation was found substantially different for the mixtures of the surfactants and for the single components. The presented results can be useful from the standpoint of biological applications.

Strony (od-do)

35 - 40

DOI

10.1016/j.fluid.2012.04.001

URL

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378381212001525?via%3Dihub

Typ licencji

inne

Impact Factor

2,379

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.