W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

Polypropylene Composites with Biochars from Miscanthus and Tomato Biomass – Part I: Thermal and Structural Properties

Autorzy

[ 1 ] Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ SzD ] doktorant ze Szkoły Doktorskiej | [ P ] pracownik | [ D ] doktorant

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[7.6] Nauki chemiczne

Rok publikacji

2023

Opublikowano w

Journal of Natural Fibers

Rocznik: 2023 | Tom: vol. 20 | Numer: no. 2

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • isotactic polypropylene (iPP)
  • polymer composites
  • beta form of iPP
  • biomass
  • carbonization
  • biochar
Streszczenie

EN A study of biochar/polypropylene composites has been conducted to describe the influence of biochars on the supermolecular structure of PP. The first stage of the work described the influence of carbonization on the properties of carbon fillers (tomato and miscanthus). The biochar was added to the polymer matrix, and the composite samples were manufactured by extrusion and injection molding. The influence of the fillers was investigated using WAXS, hot-stage optical microscopy, PLM microscopy, FTIR and ASTM designation. There were showed the strong influence of the biochar fillers on the properties of polypropylene matrix in composite materials. Obtained composites were characterized by the satisfying properties.

Data udostępnienia online

20.11.2023

Strony (od-do)

2282047-1 - 2282047-15

DOI

10.1080/15440478.2023.2282047

URL

https://doi.org/10.1080/15440478.2023.2282047

Uwagi

Article number: 2282047

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Data udostępnienia

20.11.2023

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

2,8

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.