W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

A case study on the rotomolding behavior of black tea waste and bio-based high-density polyethylene composites: Do active compounds in the filler degrade during processing?

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii Materiałów, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik | [ S ] student | [ SzD ] doktorant ze Szkoły Doktorskiej

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.9] Inżynieria mechaniczna

Rok publikacji

2024

Opublikowano w

Composites Part C: Open Access

Rocznik: 2024 | Tom: vol. 13

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • Polyethylene
  • Stabilization
  • Waste valorization
  • Functional plant filler
  • Thermal properties
Streszczenie

EN This study verified the possibility of using waste material from the food industry (black tea) as functional filler of rotomolded biobased high-density polyethylene-based composites. As part of the experimental work, the influence of the materials preparation, i.e., dry blending versus twin-screw extrusion, on the effectiveness of the stabilizing antioxidant effect of the black tea was analyzed. The aim of the work was to verify whether, despite the initial degradation of the structure of the lignocellulosic filler, it would be possible to keep its antioxidant capacity and the stabilizing effect on the polyethylene matrix. The research showed that the filler allowed to stabilize the polymeric matrix during the rotomolding process, despite the appearance of numerous defects in the form of pores and a reduction in mechanical properties, more significant for composites prepared by dry blending, obtaining elastic modulus drops of about 50 %. Furthermore, the pre-processing step by melt mixing results in a significant improvement of the composite's thermo-oxidation stability, with increases in the oxidation induction time (OIT), from 25 min for the HDPE to over 70 min for composites with 5 % black tea, and improved rheological behavior, preventing the crosslinking of the matrix, indicative of its thermo-oxidative degradation. The tea brewing process caused the decrease of antioxidant activity of the filler; however, it did not significantly affect the antioxidant behavior, maintaining its influence on the polymeric matrix when the material is prepared via twin-screw compounding, which was proved to provide better stability, increasing OIT by approximately 20 min later when compared to dry blending.

Data udostępnienia online

20.01.2024

Strony (od-do)

100437-1 - 100437-11

DOI

10.1016/j.jcomc.2024.100437

URL

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666682024000082?via%3Dihub

Uwagi

Article Number: 100437

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

przed opublikowaniem

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

20

Impact Factor

4,2 [Lista 2022]

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.