W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Rozdział

Pobierz BibTeX

Tytuł

Wpływ drgań mechanicznych i 1-MCP na jakość nektaryn płaskoowocowych

Autorzy

[ 1 ] Instytut Maszyn Roboczych i Pojazdów Samochodowych, Wydział Inżynierii Lądowej i Transportu, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.7] Inżynieria lądowa, geodezja i transport

Rok publikacji

2022

Typ rozdziału

abstrakt

Język publikacji

polski

Słowa kluczowe
PL
  • nektaryna
  • drgania mechaniczne
  • shelf-life
  • 1-MCP
Streszczenie

PL Nektaryny należą do jednych z bardziej popularnych owoców, cenionych przez konsumentów i producentów. Odmiany płaskoowocowe (dyskowe) to nowy trend w hodowli sadowniczej. To owoce typowo deserowe, wygodne do spożycia ze względu na kształt oraz pestkę o małym rozmiarze, łatwo odchodzącą od miąższu. Nektaryny, a zwłaszcza jej odmiany płaskoowocowe, są delikatne, wrażliwe na uszkodzenia podczas zbioru i transportu, co rzutuje na ich jakość w czasie dystrybucji. Aby poprawić trwałość shelf-life stosuje się inhibitory etylenu, jak 1-MCP, preparat opóźniający dojrzewanie i mięknięcie owoców. Celem pracy była ocena wpływu drgań mechanicznych podczas transportu oraz atmosfery 1-MCP na jakość nektaryn płaskoowocowych. W badaniach wykorzystano nektaryny płaskoowocowe ‘Flateryna’ (Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda). Połowę badanych owoców poddano działaniu atmosfery 1-MCP, a następnie w każdej partii połowę nektaryn poddano drganiom mechanicznym (12Hz, 6h). W badaniach wykorzystano symulator drgań z silnikiem sterowanym falownikiem z elementami elastycznego zawieszenia, zintegrowany z komputerowym układem sterowniczym. Ocenę jakości nektaryn prowadzono na surowcu świeżym, poddanym działaniu 1-MCP i/lub drganiom po pierwszym dniu oraz po 7 dniach (shelf-life w warunkach chłodniczych). Analiza obejmowała pomiar parametrów barwy, tekstury, masy, wartości pH, kwasowości, zawartości suchej masy, ekstraktu, polifenoli oraz aktywności przeciwutleniającej. Oceniane parametry zmieniały się podczas przechowywania, w zależności od zastosowania drgań mechanicznych i 1-MCP. Tekstura owoców obniżyła się, zwłaszcza w próbach nie traktowanych 1-MCP. We wszystkich wariantach doświadczenia, w wyniku przechowywania wartość pH wzrosła, a kwasowość miareczkowa obniżyła się. Zawartość ekstraktu refraktometrycznego i suchej masy zwiększyła się, zwłaszcza w próbach wytrząsanych, co było związane m.in. z utratą masy owoców. Po 7-dniowym przechowywaniu, odnotowano wzrost zawartości polifenoli oraz poziomu aktywności przeciwutleniającej. Przechowywanie shelf-life miało istotny statystycznie wpływ na prawie wszystkie badane parametry. Zastosowanie 1-MCP wpłynęło istotnie na zmiany tekstury, pH, ekstraktu i zawartości polifenoli, zaś drgania mechaniczne na zmiany masy, tekstury, suchej masy, zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej.

Strony (od-do)

52 - 52

URL

https://ciitt.up.poznan.pl/upload/PUBLIKACJE/IIIWKNG_streszczenia.pdf#page=52

Książka

III Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce „Partnerstwo nauki i przemysłu źródłem rozwoju”

Zaprezentowany na

III Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce „Partnerstwo nauki i przemysłu źródłem rozwoju”, 9-10.06.2022, Poznań, Polska

Tryb otwartego dostępu

witryna wydawcy

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.