W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

Surface Activity of Hydrophobized Modified Starch Hydrolysates in Mixed Systems

Autorzy

[ 1 ] Instytut Chemii i Elektrochemii Technicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[7.6] Nauki chemiczne

Rok publikacji

2024

Opublikowano w

Materials

Rocznik: 2024 | Tom: vol. 17 | Numer: iss. 22

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • chemically modified starch
  • dynamic surface tension
  • emulsion stability
  • polysaccharide emulsifiers
  • surface activity
  • surface mole fraction
  • synergistic effect
Streszczenie

EN The manuscript presents research focusing on the adsorption and emulsion properties of starch hydrolysates modified through acetylation, oxidation, and cross-linking. The techniques used in this study included measurements of equilibrium surface tension (du Noüy ring) dynamic surface tension (drop shape analysis), and the preparation and evaluation of emulsion stability (TURBISCAN). The surface activity of the acetylated starch hydrolysates is affected by the degree of acetylation. The acetylated starch 0.02Ac-H exhibited higher surface activity than the more highly substituted derivative 0.1Ac-H. Furthermore, it was shown that the surface activity of the components increased as the acetylated oxidized starch underwent hydrolysis. The fractions collected after 180 min using a membrane with a low separation capability (8 kDa) revealed the highest capacity for reducing surface tension. In binary systems consisting of starch derivatives and surfactants, synergistic effects in reducing surface tension were particularly noticeable in systems containing ionic surfactants. The addition of a cationic surfactant to the modified starch hydrolysate solution (1:6 mol/mol) resulted in a significantly more efficient saturation of the air/water interface. This study demonstrated that emulsions stabilized with modified starch hydrolysates remained stable over time, even when these hydrolysates constituted up to 60% of the emulsifier mixture.

Data udostępnienia online

12.11.2024

Strony (od-do)

5526-1 - 5526-20

DOI

10.3390/ma17225526

URL

https://doi.org/10.3390/ma17225526

Uwagi

Article number: 5526

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

3,1 [Lista 2023]

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.