Efektywność hybrydowego suszenia materiałów biologicznych z wykorzystaniem ultradźwięków
[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ D ] doktorant
[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ E ] pracownik emerytowany
EN Effectivenes of hybrid drying with ultrasound assistance of biological material
polski
- suszenie hybrydowe
- wspomaganie ultradźwiękami
- kinetyka
- pomiar jakości
- hybrid drying
- ultrasound assistance
- kinetics
- quality measurement
PL W pracy dokonano analizy efektywności różnych sposobów suszenia hybrydowego (łączących w sobie suszenie konwekcyjne (CV) z mikrofalami (MW) i promieniowaniem podczerwonym (IR) oraz wspomaganiem ultradźwiękami (UD) oraz obróbki wstępnej - odwadniania osmotycznego) wybranych warzyw i owoców. Efektywność procesu analizowano z punktu widzenia czasu suszenia, energochłonności procesu oraz jakości otrzymanego produktu. Ocenę jakościową suszu prowadzonon na podstawie pomiarów całkowitej zmiany barwy, aktywności wody, zawartości związkó odżywczych (witaminy C oraz betaniny), a także stopnia rehydratacji. Czasochłonność procesu określano na podstawie kinetyki suszenia, a jego energochłonność na podstawie bezpośredniego pomiaru zużycia enrgii elektrycznej. W pracy przedstawiono także model matematyczny kinetyki szuszenia konwekcyjnego ze wspomaganiem ultradźwiękami, który stanowił podstawę analizy efektywności suszenia konwekcyjnego wspomaganego ultradźwiękami.
EN This paper presents analysis of the effectiveness of different hybrid drying techniwues (combination of convevtion (CV) with assistance of microwaves (MW), infrared radiation (IR), ultrasound (UD) and preliminary pretreatment - osomotic dehydration) of biological materials such as fruits and vegetables. The efficiency of these processes was determined in terms of drying time, energy consumption and quality of the product. A qualitative assessment of the dried biomaterials was based on preservation of nutrients (the vitamin C and betanin) retention, water activity, total color change an the ability to regydration. Time-consuming od the drying process was defined by kinetics and the energy-consumption was determined by direct measurement of electric energy. Furthermore, the mathematical model of convective drying with ultrasound assistance was elaborated. This model constituted the basis enabling the analysis of the affecitveness of the considered process.
166
inne nauki inżynieryjne i technologie
technologia chemiczna
DrOIN 1738
publiczny
Andrzej Lenart
Warszawa, Polska
14.12.2015
polski
publiczny
Eugeniusz Milchert
Szczecin, Polska
28.11.2015
polski
publiczny
rozprawa doktorska
Poznań, Polska
09.02.2016
Rada Wydziału Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej
doktor nauk chemicznych w dyscyplinie: technologia chemiczna