Depending on the amount of data to process, file generation may take longer.

If it takes too long to generate, you can limit the data by, for example, reducing the range of years.

Dissertation

Download BibTeX

Title

Efektywność hybrydowego suszenia materiałów biologicznych z wykorzystaniem ultradźwięków

Authors

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ D ] phd student

Promoter

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ E ] pensioner

Reviewers

Title variant

EN Effectivenes of hybrid drying with ultrasound assistance of biological material

Language

polish

Keywords
PL
  • suszenie hybrydowe
  • wspomaganie ultradźwiękami
  • kinetyka
  • pomiar jakości
EN
  • hybrid drying
  • ultrasound assistance
  • kinetics
  • quality measurement
Abstract

PL W pracy dokonano analizy efektywności różnych sposobów suszenia hybrydowego (łączących w sobie suszenie konwekcyjne (CV) z mikrofalami (MW) i promieniowaniem podczerwonym (IR) oraz wspomaganiem ultradźwiękami (UD) oraz obróbki wstępnej - odwadniania osmotycznego) wybranych warzyw i owoców. Efektywność procesu analizowano z punktu widzenia czasu suszenia, energochłonności procesu oraz jakości otrzymanego produktu. Ocenę jakościową suszu prowadzonon na podstawie pomiarów całkowitej zmiany barwy, aktywności wody, zawartości związkó odżywczych (witaminy C oraz betaniny), a także stopnia rehydratacji. Czasochłonność procesu określano na podstawie kinetyki suszenia, a jego energochłonność na podstawie bezpośredniego pomiaru zużycia enrgii elektrycznej. W pracy przedstawiono także model matematyczny kinetyki szuszenia konwekcyjnego ze wspomaganiem ultradźwiękami, który stanowił podstawę analizy efektywności suszenia konwekcyjnego wspomaganego ultradźwiękami.

EN This paper presents analysis of the effectiveness of different hybrid drying techniwues (combination of convevtion (CV) with assistance of microwaves (MW), infrared radiation (IR), ultrasound (UD) and preliminary pretreatment - osomotic dehydration) of biological materials such as fruits and vegetables. The efficiency of these processes was determined in terms of drying time, energy consumption and quality of the product. A qualitative assessment of the dried biomaterials was based on preservation of nutrients (the vitamin C and betanin) retention, water activity, total color change an the ability to regydration. Time-consuming od the drying process was defined by kinetics and the energy-consumption was determined by direct measurement of electric energy. Furthermore, the mathematical model of convective drying with ultrasound assistance was elaborated. This model constituted the basis enabling the analysis of the affecitveness of the considered process.

Number of pages

166

OECD domain

other engineering sciences and technologies

KBN discipline

chemical technology

Signature of printed version

DrOIN 1738

On-line catalog

to201680907

Full text of dissertation

Download file

Access level to full text

public

First review

Andrzej Lenart

Place

Warszawa, Polska

Date

14.12.2015

Language

polish

Review text

Download file

Access level to review text

public

Second review

Eugeniusz Milchert

Place

Szczecin, Polska

Date

28.11.2015

Language

polish

Review text

Download file

Access level to review text

public

Dissertation status

dissertation

Place of defense

Poznań, Polska

Date of defense

09.02.2016

Unit granting title

Rada Wydziału Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej

Obtained title

doktor nauk chemicznych w dyscyplinie: technologia chemiczna

This website uses cookies to remember the authenticated session of the user. For more information, read about Cookies and Privacy Policy.