Depending on the amount of data to process, file generation may take longer.

If it takes too long to generate, you can limit the data by, for example, reducing the range of years.

Article

Download file Download BibTeX

Title

Application of voltammetry to determine vitamin C in apple juices

Authors

[ 1 ] Instytut Chemii i Elektrochemii Technicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] employee

Year of publication

2005

Published in

Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria

Journal year: 2005 | Journal volume: Vol. 4 | Journal number: no. 2

Article type

scientific article

Publication language

english

Keywords
EN
  • ascorbic acid
  • cyclic voltammetry
  • apple juice
  • vitamin C
  • platinum electrode
PL
  • kwas askorbinowy
  • woltamperometria cykliczna
  • sok jabłkowy
  • witamina C
  • elektroda platynowa
Abstract

EN The cyclic voltammetric method, which is based on the redox properties of ascorbic acid, was adopted to determine the concentration of vitamin C in apple juices. Recorded on voltammograms, the oxidation current of ascorbic acid was linearly dependent on the ascorbic acid concentration (a linear calibration curve was found in the range of up to 150 mg ascorbic acid/100 cm3 solution). The standard addition technique was used to determine the ascorbic acid concentration. To verify results, the titrimetric method was used. Differences between concentrations of vitamin C determined using the cyclic voltammetric and titrimetric methods are lower than 1 mg (in comparison to concentrations of ascorbic acid about 50 mg/100 cm3 of juice). The method – easy for automation – can be used directly without special preparation of studied apple juices samples before measurement of the vitamin C concentration.

PL Metodę woltamperometrii cyklicznej, opartą na oksydoredukcyjnych właściwościach kwasu askorbinowego, przystosowano do oznaczania witaminy C w sokach jabłkowych. Zarejestrowane na woltamperogramach natężenie prądu odpowiadające pikom oksydacyjnym było liniowo zależne od stężenia kwasu askorbinowego (badano stężenia do 150 mg witaminy C/100 cm3 roztworu). Zawartość witaminy C określano metodą wielokrotnie dodawanego wzorca. Wyniki zweryfikowano metodą miareczkową. Różnice pomiędzy zawartością witaminy C w badanych sokach wyznaczone metodą woltamperometryczną i metodą miareczkową wynosiły mniej niż 1 mg (w stężeniach kwasu askorbinowego ok. 50 mg /100 cm3 soku). Metoda – łatwa do zautomatyzowania – może być stosowana bezpośrednio, bez specjalnego przygotowania prób badanych soków jabłkowych przed pomiarami stężenia witaminy C.

Pages (from - to)

5 - 16

URL

https://www.food.actapol.net/pub/1_2_2005.pdf

License type

CC BY-NC (attribution - noncommercial)

Open Access Mode

open journal

Open Access Text Version

final published version

Full text of article

Download file

Access level to full text

public

This website uses cookies to remember the authenticated session of the user. For more information, read about Cookies and Privacy Policy.