Depending on the amount of data to process, file generation may take longer.

If it takes too long to generate, you can limit the data by, for example, reducing the range of years.

Chapter

Download file Download BibTeX

Title

Lepkość wzdłużna emulsji o/w stabilizowanych mieszaniną hydroksypropylometylocelulozy i dodecylosiarczanu sodu

Authors

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] employee

Scientific discipline (Law 2.0)

[7.6] Chemical sciences

Year of publication

2022

Chapter type

chapter in monograph

Publication language

polish

Keywords
PL
  • lepkośc wzdłużna
  • stosunek Troutona
  • oddziaływania polimer-związek powierzchniowo czynny
Abstract

PL W pracy przedstawiono właściwości reologiczne emulsji w przepływie ścinającym i wzdłużnym zwierające HPMC/SDS. Badania w przepływie wzdłużnym przeprowadzono przy użyciu reometru, w którym wystę-puje przepływ stagnacyjny między przeciwstawnymi dyszami. W oparciu o uzyskane krzywe lepkości stwierdzono, że roztwory HPMC i HPMC/SDS są płynami nienewtonowskimi rozrzedzanymi ścinaniem. Zarówno lepkość wzdłużna, jak i lepkość przy ścinaniu malały wraz ze wzrostem stężenia ZPC w roz-tworze. Właściwości reologiczne emuslji silnie zależą od właściwości reologicznych fazy ciągłej. Największy wzrost lepkości wzdłużnej emulsji w stosunku do lepkości wzdłużnej wodnego roztworu polimeru oraz mieszaniny HPMC/SDS zaobserwowano gdy faza rozproszona składała się z małych kropel tworzących agregaty. Wartości stosunku Troutona malały ze wzrostem stężenia SDS w mieszaninie HPMC/SDS, jak również ze wzrostem udziału objętościowego fazy rozproszonej emulsji.

Pages (from - to)

147 - 160

URL

https://bc.wydawnictwo-tygiel.pl/publikacja/52D3C501-E6B1-4D24-841A-82057FE31FBC

Book

Nowe sposoby otrzymywania i wykorzystania wybranych materiałów i komponentów

Open Access Mode

publisher's website

Open Access Text Version

final published version

Date of Open Access to the publication

at the time of publication

Full text of chapter

Download file

Access level to full text

public

Ministry points / chapter

20

This website uses cookies to remember the authenticated session of the user. For more information, read about Cookies and Privacy Policy.