Lepkość wzdłużna emulsji o/w stabilizowanych mieszaniną hydroksypropylometylocelulozy i dodecylosiarczanu sodu
[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] employee
2022
chapter in monograph
polish
- lepkośc wzdłużna
- stosunek Troutona
- oddziaływania polimer-związek powierzchniowo czynny
PL W pracy przedstawiono właściwości reologiczne emulsji w przepływie ścinającym i wzdłużnym zwierające HPMC/SDS. Badania w przepływie wzdłużnym przeprowadzono przy użyciu reometru, w którym wystę-puje przepływ stagnacyjny między przeciwstawnymi dyszami. W oparciu o uzyskane krzywe lepkości stwierdzono, że roztwory HPMC i HPMC/SDS są płynami nienewtonowskimi rozrzedzanymi ścinaniem. Zarówno lepkość wzdłużna, jak i lepkość przy ścinaniu malały wraz ze wzrostem stężenia ZPC w roz-tworze. Właściwości reologiczne emuslji silnie zależą od właściwości reologicznych fazy ciągłej. Największy wzrost lepkości wzdłużnej emulsji w stosunku do lepkości wzdłużnej wodnego roztworu polimeru oraz mieszaniny HPMC/SDS zaobserwowano gdy faza rozproszona składała się z małych kropel tworzących agregaty. Wartości stosunku Troutona malały ze wzrostem stężenia SDS w mieszaninie HPMC/SDS, jak również ze wzrostem udziału objętościowego fazy rozproszonej emulsji.
147 - 160
publisher's website
final published version
at the time of publication
public
20