W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

The influence of cooling techniques on cutting forces and surface roughness during cryogenic machining of titanium alloys

Autorzy

[ 1 ] Instytut Mechaniki Stosowanej, Wydział Budowy Maszyn i Zarządzania, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Instytut Technologii Mechanicznej, Wydział Budowy Maszyn i Zarządzania, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Rok publikacji

2016

Opublikowano w

Archives of Mechanical Technology and Materials

Rocznik: 2016 | Tom: vol. 36

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • cryogenic machining
  • forces surface roughness
  • titanium alloys
  • cooling techniques
Streszczenie

EN Titanium alloys are one of the materials extensively used in the aerospace industry due to its excellent properties of high specific strength and corrosion resistance. On the other hand, they also present problems wherein titanium alloys are extremely difficult materials to machine. In addition, the cost associated with titanium machining is also high due to lower cutting velocities and shorter tool life. The main objective of this work is a comparison of different cooling techniques during cryogenic machining of titanium alloys. The analysis revealed that applied cooling technique has a significant influence on cutting force and surface roughness (Ra parameter) values. Furthermore, in all cases observed a positive influence of cryogenic machining on selected aspects after turning and milling of titanium alloys. This work can be also the starting point to the further research, related to the analysis of cutting forces and surface roughness during cryogenic machining of titanium alloys.

Data udostępnienia online

30.12.2016

Strony (od-do)

12 - 17

DOI

10.1515/amtm-2016-0003

URL

https://www.sciendo.com/pl/article/10.1515/amtm-2016-0003

Typ licencji

CC BY-NC-ND (uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne - bez utworów zależnych)

Tryb otwartego dostępu

witryna wydawcy

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

7

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.