W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Co-production of hydrogen and caproate for an effective bioprocessing of waste

Autorzy

[ 1 ] Instytut Inżynierii Środowiska i Instalacji Budowlanych, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.10] Inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka

Rok publikacji

2020

Opublikowano w

Bioresource Technology

Rocznik: 2020 | Tom: vol. 318

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • medium chain carboxylic acids
  • caproate
  • hydrogen
  • whey
  • co-production
Streszczenie

EN The objective of the study was to valorize waste stream for the co-production of hydrogen and caproate via open culture fermentation (OCF). Batch studies confirmed that the use of sugar (lactose) together with carboxylates (lactate and acetate) may allow mutual coexistence of chain elongation and dark fermentation processes. During the continuous test in an upflow anaerobic sludge blanket reactor (UASB), acid whey was used as a model feedstock due to a high concentration of lactose and lactate. Shortening hydraulic retention time (HRT) to 2.5 days allowed the co-production of hydrogen and caproate with almost complete methanogenesis inhibition. During the 50 days period, the average hydrogen and caproate production were 1.78 ± 0.75 LH2/L/d and 133.4 ± 17.9 mmol C/L/d, respectively.

Data udostępnienia online

23.07.2020

Strony (od-do)

123895-1 - 123895-5

DOI

10.1016/j.biortech.2020.123895

URL

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960852420311676?via%3Dihub

Uwagi

Article Number: 123895

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Punktacja Ministerstwa / czasopismo w ewaluacji 2017-2021

140

Impact Factor

9,642

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.