W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

Fruit Classification by Assessing Slice Hardness Based on RGB Imaging. Case Study: Apple Slices

Autorzy

[ 1 ] Instytut Konstrukcji Maszyn, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.9] Inżynieria mechaniczna

Rok publikacji

2024

Opublikowano w

Journal of Applied Mathematics and Computational Mechanics

Rocznik: 2024 | Tom: vol. 23 | Numer: iss. 3

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • apple slice
  • hardness
  • quality
  • machine learning
  • convolutional neural network
Streszczenie

EN Correct grading of apple slices can help ensure quality and improve the marketability of the final product, which can impact the overall development of the apple slice industry post-harvest. The study intends to employ the convolutional neural network (CNN) architectures of ResNet-18 and DenseNet-201 and classical machine learning (ML) classifiers such as Wide Neural Networks (WNN), Naïve Bayes (NB), and two kernels of support vector machines (SVM) to classify apple slices into different hardness classes based on their RGB values. Our research data showed that the DenseNet-201 features classified by the SVM-Cubic kernel had the highest accuracy and lowest standard deviation (SD) among all the methods we tested, at 89.51 % ± 1.66 %. This classifier has proved to be the best compared to the others with two features, DenseNet-201 and ResNet-18, along with WNN, NB, and SVM (cubic and linear) kernels.

Strony (od-do)

7 - 18

DOI

10.17512/jamcm.2024.3.01

URL

https://amcm.pcz.pl/2024_3/art_01.pdf

Zaprezentowany na

29th International Polish-Slovak Scientific Conference on Machine Modelling and Simulations, MMS 2024, 3-6.09.2024, Złoty Potok, Poland

Typ licencji

CC BY-NC-ND (uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne - bez utworów zależnych)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

70

Impact Factor

0,8 [Lista 2023]

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.