W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

Variation in the Content of Bioactive Compounds in Infusions Prepared from Different Parts of Wild Polish Stinging Nettle (Urtica dioica L.)

Autorzy

[ 1 ] Instytut Chemii i Elektrochemii Technicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Institute of Socio-Economics, Poznan University of Economics and Business | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[7.6] Nauki chemiczne

Rok publikacji

2022

Opublikowano w

Molecules

Rocznik: 2022 | Tom: vol. 27 | Numer: iss. 13

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • nettle
  • antioxidant activity
  • phenolic compounds
  • trigonelline
  • short-chain organic acids
  • LC–MS/MS
  • capillary isotachophoresis
Streszczenie

EN Nettle is a common plant that offers many health benefits and is grown all over the world. The content of active compounds in roots, stems, and leaves was determined based on the extraction procedure optimized using the Central Composite Design. Flavonols, phenolic acids, trigonelline, nicotinamide, nicotinic acids, and short-chain organic acids were determined with the use of LC– MS/MS and capillary isotachophoresis. Trigonelline, which was not previously reported in the roots and stems of nettle, was found in all parts of the plant and considerable variations in its content were observed (2.8–108 µg g-1). Furthermore, the Principal Component Analysis taking into account more variables demonstrated differences in the content of bioactive components between roots and aerial parts of nettle.

Data udostępnienia online

30.06.2022

Strony (od-do)

4242-1 - 4242-12

DOI

10.3390/molecules27134242

URL

https://doi.org/10.3390/molecules27134242

Uwagi

Article number: 4242

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Data udostępnienia

30.06.2022

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

4,6

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.