W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Rozdział

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

Lepkość wzdłużna emulsji o/w stabilizowanych mieszaniną hydroksypropylometylocelulozy i dodecylosiarczanu sodu

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[7.6] Nauki chemiczne

Rok publikacji

2022

Typ rozdziału

rozdział w monografii naukowej

Język publikacji

polski

Słowa kluczowe
PL
  • lepkośc wzdłużna
  • stosunek Troutona
  • oddziaływania polimer-związek powierzchniowo czynny
Streszczenie

PL W pracy przedstawiono właściwości reologiczne emulsji w przepływie ścinającym i wzdłużnym zwierające HPMC/SDS. Badania w przepływie wzdłużnym przeprowadzono przy użyciu reometru, w którym wystę-puje przepływ stagnacyjny między przeciwstawnymi dyszami. W oparciu o uzyskane krzywe lepkości stwierdzono, że roztwory HPMC i HPMC/SDS są płynami nienewtonowskimi rozrzedzanymi ścinaniem. Zarówno lepkość wzdłużna, jak i lepkość przy ścinaniu malały wraz ze wzrostem stężenia ZPC w roz-tworze. Właściwości reologiczne emuslji silnie zależą od właściwości reologicznych fazy ciągłej. Największy wzrost lepkości wzdłużnej emulsji w stosunku do lepkości wzdłużnej wodnego roztworu polimeru oraz mieszaniny HPMC/SDS zaobserwowano gdy faza rozproszona składała się z małych kropel tworzących agregaty. Wartości stosunku Troutona malały ze wzrostem stężenia SDS w mieszaninie HPMC/SDS, jak również ze wzrostem udziału objętościowego fazy rozproszonej emulsji.

Strony (od-do)

147 - 160

URL

https://bc.wydawnictwo-tygiel.pl/publikacja/52D3C501-E6B1-4D24-841A-82057FE31FBC

Książka

Nowe sposoby otrzymywania i wykorzystania wybranych materiałów i komponentów

Tryb otwartego dostępu

witryna wydawcy

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Pełny tekst rozdziału

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / rozdział

20

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.