W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Influence of Machining Parameters on Cutting and Chip-Formation Process during Cortical Bone Orthogonal Machining

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii Mechanicznej, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.9] Inżynieria mechaniczna

Rok publikacji

2022

Opublikowano w

Materials

Rocznik: 2022 | Tom: vol. 15 | Numer: iss. 18

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • abrasive machining
  • orthogonal cutting
  • cortical tissue
  • cutting force
  • coefficient of friction
  • precise shaping
Streszczenie

EN Cortical bone machining is commonly used in craniofacial surgery. The shaping of bone surfaces requires a precise determination of the process’s complexity due to the cutting tool’s defined or undefined geometry. Therefore, research was carried out to assess the impact of the rake angle (γ), clearance angle and depth of cut (d) on the cortical bone machining process. Analysis was carried out based on the orthogonal cutting in three directions. The cutting tool shape was simplified, and the cutting forces and the chip-formation process were monitored. The highest values of the resultant cutting force and shear force were recorded for γ < 0. The specific cutting force decreases with the increase of d. Cutting in the transverse direction is characterized by the highest values of resultant cutting force and shear force. The coefficient of friction depends primarily on the d and takes a constant value or increases with the increase of γ. The tests showed that the chips are formed in the entire range of d ≥ 0.5 µm and create regular shapes for d ≥ 10 µm. The research novelty confirms that even negative cutting angles guarantee controlled cutting and can find wider application in surgical procedures.

Data udostępnienia online

15.09.2022

Strony (od-do)

6414-1 - 6414-24

DOI

10.3390/ma15186414

URL

https://www.mdpi.com/1996-1944/15/18/6414

Uwagi

Article Number: 6414

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

3,4

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.